Pezeshkian ütles meediale, et Iraan ei taha sõjategevuse laienemist Gazast ja Liibanonist kaugemale, vahendab Associated Press.

„Me ei taha sõdida,“ ütles Pezeshkian. „Iisrael tahab tirida kõik sõtta ja regiooni destabiliseerida. /.../ Nad tirivad meid kohta, kuhu me ei taha minna.“

Reformimeelne südamekirurg Pezeshkian võitis juulikuistel presidendivalimistel pärast eelmise presidendi hukkumist helikopteriõnnetuses käremeelset vastaskandidaati.

Pühapäeval 70-aastaseks saav Pezeshkian ütles, et kuigi Iisrael kinnitab, et ei taha laiemat sõda, ütlevad tema teod muud. Pezeshkian viitas piiparite, raadiosaatjate ja muude elektroonikaseadmete plahvatamisele eelmisel nädalal Liibanonis, milles ta süüdistas Iisraeli, ning Hamasi poliitilise juhi Ismail Haniyeh’ mõrvamisele 31. juulil Teheranis veidi pärast Pezeshkiani inauguratsiooni.

Pezeshkian ütles, et Iraani aprillis toimunud drooni- ja raketirünnakud Iisraelile, mis olid vastus Iraani konsulaadihoone ründamisele Süüria pealinnas Damaskuses, milles Iraan süüdistas Iisraeli, on tõestanud Iraani kaitsevõimekusi.

Pezeshkian ütles, et Iraan ei püüa Lähis-Ida destabiliseerida.

„Me oleme valmis kõik oma relvad kõrvale panema, kui Iisrael on valmis sama tegema,“ teatas Pezeshkian.