Piketi põhjendusena toob teatrirahvas asjaolu, et kultuuritöötajate palgad on hoolimata arengukavast ja eesmärkidest igal aastal maha jäänud riigi keskmisest ning kõrgharidusega, spetsiifiliste erialaoskustega inimene peab saama õiglasemat palka.

Eesti Teatriliidu juhatuse esimehe Gert Raudsepa sõnul on kultuurivaldkond olnud aastaid vaeslapse osas. „Veidi enam kui 20 viimase aastaga on kultuuriministeeriumi eelarve suhtes riigieelarvesse kahanenud pea kaks korda – kultuuri on seeläbi kärbitud järjekindlalt. Samuti ei saanud me osa vahepealsest majandustõusust. Ikka leiti põhjuseid, miks ei peaks ka majandustõusu ajal, solidaarselt muu ühiskonnaga kultuuri rahastamist suurendama,“ kirjeldas Raudsep.

Kolm palgatõusu

Teatriliit märgib, et 2019. aastast on kultuuritöötajate palku tõstetud vaid kolmel aastal:

  • 2019 tõusis 1150-nelt 1300-ni (13,04%)

  • 2021 1300-lt 1400-ni (7,69%)

  • 2023 1400-lt 1600-ni (14,29%)

Kokku teeb see 35,02%, samal ajal on aga keskmine palk tõusnud igal aastal - kokku 44,34% - ja tarbijahinna indeksi tõus olnud 44,2% (jaanuar 2019 kuni august 2024), ütles teatriliit pressiteate vahendusel. Külmutades palgad aastani 2028, käriseb vahe keskmise palgaga veelgi ning meeleavalduse eestvedajate sõnul ei saa sellises olukorras solidaarsest kärpest rääkida.

TALO nõuab alampalga tõstmist

ERR kirjutas märtsis, et Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsioon (TALO) tegi riigile ettepaneku alustada läbirääkimisi, et tõsta oma liikmeskonna töötasu alamäära järgmisel aastal seniselt 1600 eurolt 2036 eurole.

„Seni sõlmitud kokkulepete alusel jääb TALO liikmeskonna töötasu alammäärhäbiväärselt alla vabariigi keskmisele töötasule ning on viimaste aastate jooksulnäidanud veelgi vähenemise tendentsi,“ ütles TALO juhatuse aseesimees Regina Varret kultuuriministeeriumile saadetud kirjas, lisades, et arvestada tuleb ka inflatsiooniga.

Ühtlasi taotleb TALO oma liikmeskonda kuuluvatele kõrgharidusega töötajatele töötasufondi üldist kasvu vähemalt 12 protsenti.

Kultuuriministeeriumile saadetud kirjas sõnas Varret, et TALO teeb ettepaneku moodustada TALO liikmeskonna 2025. aasta töötasu alammäära, töötasustamise tingimuste ja sotsiaalsete garantiide läbirääkimiste korraldamiseks üleriigiline delegatsioon.

TALO läbirääkimiste delegatsioon esindab Eesti Kultuuritöötajate Ametiliidu, Eesti Teatriliidu, Eesti Treenerite Liidu, Televisiooni Loometöötajate Ametiliidu, Raadio ja Televisiooni Tehniliste Töötajate Ametiliidu, Eesti Ajakirjanike Liidu, Eesti Muusika-, Kunsti- ja Kunstidekoolide Töötajate Ametiliidu liikmeid.