Allikad näitasid Reutersile kokku viit dokumenti, mis toetasid nende väiteid Venemaa programmi olemasolu kohta Hiinas, et toota Ukrainas kasutamiseks mõeldud droone.

Venemaa riikliku relvafirma Almaz-Antey tütarettevõte IEMZ Kupol töötas Hiinas kohalike spetsialistide abiga välja uue droonimudeli Garpiya-3 (G3), selgus Kupoli saadetud aruandest Vene kaitseministeeriumile, teatas Reuters. Kupoli aruannete kohaselt suudab G3 50 kg kandevõimega läbida umbes 2000 km.

Hilisemas avalduses ütles Kupol, et suutis Hiinas asuvas tehases toota suures mahus droone, mida saab kasutada „sõjalises erioperatsioonis“ ehk sõjas Ukraina vastu.

Seitse Hiinas valmistatud näidisdrooni tarniti edasiseks testimiseks Kupoli peakorterisse Venemaale Iževskisse, sealhulgas kaks G3 drooni, selgus kahe dokumendi põhjal, mille Venemaa firma saatis Kupolile suvel. Kahe Euroopa luureallika sõnul on see firma vahendajaks Hiina tarnijatele.

Luureallikad ütlesid, et näidisdroonide tarnimine oli esimene agentuuri leitud konkreetne tõend Hiinas toodetud mehitamata õhusõidukite Venemaale tarnimise kohta pärast täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse.

Hiina on võtnud sõjas Ukrainaga neutraalse positsiooni, kuid samaaegselt on riik süvendanud majandussidemeid Moskvaga. Peking on korduvalt eitanud, et Hiina või Hiina ettevõtted on tarninud Venemaale Ukrainas kasutamiseks mõeldud relvi.

Hiina välisministeerium väitis Reutersile, et pole sellest programmist teadlik, lisades, et riigil on mehitamata õhusõidukite ekspordi suhtes ranged kontrollmeetmed. Kupol, Almaz-Antey ja Venemaa kaitseministeerium ei vastanud Reutersi kommentaaritaotlusele.

Jaga
Kommentaarid