Venemaa Julgeolekunõukogu koosolekul arutati tuumarelvade kasutamise tingimusi sätestava doktriini muudatusi. Koosolekul teatas Putin, et dokumendi muudetud versioonis öeldakse, et mittetuumariigi rünnakut Venemaa vastu tuumariigi toetusel käsitletakse nende „ühise rünnakuna Venemaa Föderatsiooni vastu“. Putin ei täpsustanud, kas muudetud dokument näeb sellisele rünnakule ette tuumareaktsiooni, vahendas AP.

Doktriini muutmine järgneb Putini hoiatusele USA-le ja teistele NATO liitlastele. Nimelt ütles ta, et kui Ukrainal lubatakse kasutada Lääne poolt tarnitud kaugmaarelvi Venemaa territooriumil asuvate sihtmärkide vastu, tähendaks see sõda Venemaa ja NATO vahel.

Alates täiemahulise sissetungi algusest Ukrainasse on nii Putin kui ka teised Kremli ametnikud sageli ähvardanud Läänt Venemaa tuumaarsenaliga, lootes, et see heidutab Kiievi liitlasi suurendamast toetust Ukrainale.

Praeguse doktriini kohaselt võib Moskva kasutada oma tuumaarsenali „vastuseks tema ja/või tema liitlaste vastu suunatud tuuma- ja muud liiki massihävitusrelvade kasutamisele, samuti Venemaa Föderatsiooni vastu suunatud agressiooni korral tavarelvade kasutamisel, kui riigi eksistents on ohus“.

Dokumendi muudetud versioonis kirjeldatakse üksikasjalikumalt tuumarelvade kasutamise tingimusi, märkides, et neid võib kasutada massilise õhurünnaku korral, milles osalevad lennukid, tiibraketid või droonid, ütles ta.

Jaga
Kommentaarid