Peaminister Kristen Michal andis täna kell 10 riigikogule üle 2025. aasta riigieelarve ja 2025.-2028. aasta eelarvestrateegia. Seoses sellega pidas valitsus täna kell 9 e-istungi.

Pressikonverentsil võtsid ministrid veelkord sõna ja kommenteerisid eelarve teemal. Leitakse, et praeguse eelarvega tehti arvestades olukorda parim võimalik töö.

Teemaks tuli valitsuses suhkrumaksu kehtestamine, mille valitsus võttis praegu menetlusest tagasi, kuna peale julgeolekumaksu uusi makse juurde ei taheta tuua. Sikkut aga sõnas, et tulevikus suhkrumaks siiski aga peaks tulema, kuna see aitab kaasa inimeste tervislikumale eluviisile.

Riisalo märkis ära, et valitsus arutles kohalike omavalitsuste kriisiplaanide teemal ning valitsuses on pandud paika plaan ja seadusemuudatused, mis aitavad kriisis KOV-idel oma ülesannetega paremini toime tulla ning kriisiplaanide koostamisel saaksid omavalitsused ka vajadusel juhendamist ja abi.

Kallase sõnul on eelarvega tehtud head tööd ja eelarve defitsiit tõstetud 4,5 protsendi pealt 3 protsendi peale ning järgnevatel aastatel väheneb see veelgi. Ta lisas, et kärped on olnud piisavalt ranged ning kes arvab vastupidist, ei kujuta ettegi, mis arutelud on toimunud valitsuskabinetis ja kui keeruline on ministritel selles protsessis olnud valikuid teha. Lisaks rääkis Kallas, et plaanitakse üle vaadata õpetajate karjäärimudel.

Tervisekassa rahade osas tehti Sikkuti sõnul 42 miljoniline kärbe ning tõusevad visiidi- ja vooditasud ning riik saab seal omaosalust vähendada. Kallase arvates peaks tervisevaldkonnas inimesed oma tervise pärast ise rohkem muretsema ja omaosalus selles osas peaks ajas kasvama, kuid Sikkut tõdes, et sellepärast tervisekassa reserv mõeldud ongi, et kõik inimesed saaksid ravi ja abi, kui nad seda vajavad. Sikkut tegi ka ettepaneku laste eest hakata sotsiaalmaksu maksma.

Valitsus sai ka pöördumise, milles koolid soovivad abi ja suuniseid, kuidas järgmise õppeaasta alguseks õppetöö väliselt nutiseadmete kasutamist piirata. Selle pöördumisega Sikkuti sõnul ka tegeletakse ja need suunised antakse.

Hea lugeja! Kui blogi ei avane, siis värskenda lehte!