Transpordiameti sõidukite juhtimisõiguse osakonna juhataja Ave Smirnovi sõnul saadeti 26. ja 27. septembril teooriaeksamitele registreerunutele tühistamise kohta personaalne teavitus. Peale selle võetakse kõigiga personaalselt ühendust ja pakutakse teooriaeksamiks uusi aegu.

Aga täna saadeti homseks eksamile registreerunud inimestele teade, et nende eksam siiski toimub, transpordiameti sõnul oli tegemist automaatteavitusega. „Tõsi, täna said süsteemi poolt osad isikud siiski ka automaatteavituse eksami toimumise kohta, kuid õige personaalne teave on klientidele jõudnud või jõuab üsna pea,“ kinnitas Smirnov.

Smirnovi sõnul liiklusteooriaeksamite ooteaegade pärast muretsema ei pea, sest vajaduse korral pannakse eksami sooritamiseks juurde lisaaegu, nii et tavapärasest pikemaid järjekordi teooriaeksamile karta ei tule.

„Sõidueksamile ei ole võimalik registreerida, enne kui teooriaeksam on sooritatud. Seega sellist olukorda tekkida ei saa, et kellegi registreeritud sõidueksami aeg ära jääma peaks,“ selgitas Smirnov.

Transpordiamet katkestas kaheks päevaks teooriaeksamite sooritamise

Eile andis transpordiamet teada, et eksamite sooritamine peatatakse kaheks päevaks, et põhjalikumalt küsimused üle vaadata, sest tulnud on palju tagasisidet, et eksamiküsimused on vigased. „Oleme üle vaadanud ligi 400 küsimust ja saime aru, et 5% neist võisid olla mitmeti mõistetavad või keeruliselt sõnastatud,“ märkis transpordiameti liiklusteenistuse direktor Joel Jesse. „Saadud tagasiside on meie jaoks oluline ja me arvestame seda ning seetõttu teeme veel kord põhjaliku kontrolli küsimustele.“

Teooriaeksamite sooritamine taastatakse 30. septembril. 26. ja 27. septembril ära jäänud teooriaeksamite klientidele saadetakse personaalne teavitus.

Transpordiamet sai hanke tulemusena 1200 teooriaeksami küsimust koos vastusevariantidega, mille koostasid valdkonna eksperdid (PhD Juri Ess, OÜ Teooria, Vitali Nester). Hankega saadud küsimuste eelkontrollis eemaldati kohe ligi 100 küsimust, tänaseks on transpordiamet eemaldanud veel ligi 20 küsimust.

Eksperdid koostasid küsimused määruse nr 50 „Mootorsõidukijuhi eksamineerimise, talle juhtimisõiguse andmise kord ja juhiloa vormid ning nõuded eksamisõidukitele“ 2. lisa järgi – „Teooriaeksami temaatika ja vastamise piiraeg ning eksamiküsimuste arv ja temaatika olenevalt eksami sooritamise eesmärgist“. Küsimused on koostatud kehtivast määrusest lähtudes.

„On mõistetav, et iga uus asi on alguses harjumatu, ja viis aastat teooriaeksamitel olnud küsimused on saanud kindlasti tuttavaks,“ märkis transpordiamet.