„Need inimesed, kes on kõnesid ja kohtumisi ette valmistunud, et president ja muud inimesed saaksid diplomaatiat teha, kas siis suursaadiku abi või tavadiplomaadid, võiksid ise saada seal saalis olla, kuna neil on tehtud suur töö. Selle asemel nad peavad vaatama internetist,“ sõnas Lapõnin, olles ise olnud kunagi see, kes sääraseid kohtumisi ette valmistas. „Seal peaksid istuma diplomaadid, mitte abikaasad,“ rõhutas ta.

Lapõnini sõnul peaks välisministri vasakul käel istuma välisministrile järgmiselt tähtis inimene ehk suursaadik ja seejärel tähtsuselt järgmine diplomaat. „Number ühte ega number kahte ma seal ei näinud, küll aga nägin Anna-Greta Tsahknat, keda ma küll väga austan, aga minu teada pole tal rolli välisministeeriumi hierarhias. Võib-olla tal on roll, kuid seda on raske uskuda, ta on ettevõtja. Minus tekitab see väga suuri küsimusi,“ lausus ta.

Välisministeeriumi pressiesindaja Bretty Sarapuu sõnul jäid aga kohad lihtsalt presidendi ja suursaadiku riigikõne pidamise ajaks vabaks. Eesti riigikõne ajaks väljastati ÜRO-lt peaassamblee saali pääsemiseks eraldi pääsmed tasuta kõigile Eesti delegatsiooni liikmetele, kes seda soovisid.

„Eestile oli peaassamblee kõne kuulamiseks kuus kohta laua taga, kaheksa kohta VIP-alas ja kümme kohta rõdul. Keegi diplomaatidest ei jäänud kõne kuulamisest peaassamblee saalis välisministri abikaasa osalemise tõttu kõrvale. Suursaadik oli koos vabariigi presidendiga riigikõne ootetoas, nagu protokoll ette näeb, ta jäi ka ooteruumi kogu riigikõne pidamise ajaks. Presidendi ja välisministri abikaasa läksid laua taha istuma, kui president ja suursaadik olid lahkunud ja kohad jäid neist vabaks,“ sõnas Sarapuu.

Riigipea kõne ajal olid kohal vabariigi presidendi ja välisministri delegatsioonide liikmed ning Eesti esinduse diplomaadid. Laua taga istusid ka välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler, presidendi välisnõunik ja presidendi kommunikatsiooniosakonna juhataja. Vabariigi presidendi ja välisministri abikaasale olid ÜRO poolt ette nähtud spetsiaalsed VIP-kaardid, mis tagasid neile ligipääsu kõikjale.

ÜRO esinduses on praegu käimas New York Climate Week (kliimanädal – toim). Välisministeeriumi pressiesindaja Liisa Tootsi sõnul on tegu ühe olulisema kliimateemalise globaalse kogunemisega, kus osalevad kolmanda sektori, valitsuste ja ettevõtete esindajad. Välisminister Margus Tsahkna abikaasa Anna-Greta Tsahkna osales nii sel kui ka eelmisel aastal New Yorgis toimuvatel üritustel.

Kõik välisministri abikaasa reisiga seotud kulud tasus ta ise ja välisministeeriumile sellest lisakulu ei tekkinud.