Tallinna haridusameti juhataja Kaarel Rundu ütles, et linna õigusteenistuse ja haridusameti sisekontrolli sektoriga koostöös tuvastati, et augustis 2024 on Gustav Adolfi gümnaasium peale nende laste, kelle haridusamet sinna esimesse klassi määras, vastu võtnud veel viis last, kelle vanemad töötavad koolis õpetajana. „Antud lastel ei ole elukoht kooli vahetus läheduses ja Gustav Adolfi gümnaasium ei ole määratud nende laste elukohajärgseks kooliks.“

Rundu ütles, et sellega rikkus direktor põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses, Tallinna linna elukohajärgse kooli määramise määruses ja Gustav Adolfi vastuvõtukorras sätestatud tingimusi. Tema sõnul on direktor oma rikkumist tunnistanud ning 17. septembril esitati talle tööülesannete rikkumise pärast ka hoiatus.

Rundu sõnul pole haridusametil infot, kas mõned vanemad kavatsevad juhtumi tõttu ka kohtusse pöörduda. Ta tõi esile, et nii haridusameti kui ka linna õigusteenistuse poole on pöördunud mõned lapsevanemad, kes alanud õppeaastaks GAGis kohta ei saanud ja kellega on pooleli kohtuvaidlus. Need lapsevanemad on teinud ettepaneku kompromissiks, mille järgi lastele pakutakse hiljemalt alates järgmisest õppeaastast koolikohti GAGis.

„Haridusameti seisukoht on, et selline kompromiss ei ole õiglane teiste samasse kooli kohta soovinute osas ning otsuse peaks tegema halduskohus. Direktori rikkumine ei saa olla aluseks järgmistele protsessidele, mis ei pea kinni koolikoha määramist reguleerivatest õigusaktidest. Kõnealustele lastele on pakutud koolikohti mujal ning lapsed on õppetööd ka alustanud,“ lausus Rundu.

Gustav Adolfi gümnaasiumi direktor Henrik Salum ütles Delfile, et tal on raske midagi haridusametile lisada. „Ma näen, et õpetajatel on kooli toimimises, kooli kogukonnas ning kooliga seotud väärtuste kandmises asendamatu roll.“ Ta lisas, et laste 1. klassidesse määramine tekitab Tallinnas alati palju pingeid ja segadust, sest kesklinnas on koolikohtadest suur puudus. „Tegemist on kompleksse probleemiga, mida ei lahenda kahjuks ühe kohtulahendi või muu ühekordse lahendusega.“