Viljandi politseijaoskonna juht Margus Sass selgitas, et esimesed märgid sellest, et välisriigi kurjategijad on sihikule võtnud meie inimeste vara, laekus politseile augustikuu alguses, mil hakkasid sagenema teated erinevatest vargustest ja sissemurdmistest. „Varastatud on nii mootorpaate ja nende transportimiseks mõeldud haagiseid, Volvo treiler koos laaduriga, Tartus varastati ühe nädala jooksul kaks hinnalist maasturit, Kagu-Eestis on minema viidud tööriistu ning eile hommikul anti teada, et Viljandist varastati kaks ATVd,“ loetles jaoskonna juht varaste saagiks langenud esemeid.

Ta märkis, et äsjase Viljandi ATV-de varguse puhul õnnestus tänu omanike poolt tehnikale paigutatud GPS-seadmete abil kindlaks teha, et maastikusõidukid olid loetud tundidega jõudnud Viljandimaalt juba Leetu. „Andsime selle info kiirelt Leedu kolleegidele edasi ning juba eile pealelõunal pidasid politseinikud Leedus kinni kohaliku mehe, kelle valdusest antud maastikusõidukid ta leiti,“ selgitas Sass.

Ta lisas, et kõigi nende vargusjuhtumite osas on alustatud kriminaalmenetlused ning asjaolude selgitamine ja info kogumine käib täie hooga. „Esmase infokorje ja teadmise kohaselt on alust kahtlustada, et tegemist on välismaalt, võimalik, et ka Leedust pärit kurjategijatega. Kõigi nende vargusjuhtumite puhul on tegutsemisviis, käekiri ja muster sarnane ning on selge, et kurjategijad ei tunne maakonna ega riigi piire, mistõttu on praegu meie jaoks väga oluline igakülgne töö naabritega panemaks punkti nendele vargustele,“ selgitas jaoskonna juht.

Ehkki varastatud esemete ampluaa on lai ning ühest soovitust inimestele oma vara kaitsmiseks anda on keerukas, siis näevad politseinikud Sassi sõnul vähemasti Viljandi ATV varguste näitel, et kui vargust ei ole võimalik lõpuni ennetada, siis vähemasti annab tehnikale või sõidukitele paigutatud korralik GPS-seade võimaluse neid jälgida ning need ka kätte saada ühes kurjategijatega.

Lisaks soovitas Sass oma vara kaitseks lukku panna oma kodude, firmade, maamajade uksed ja aknad ning võimalusel varustada oma kinnistu alarmi andva valvesüsteemi või kaameratega. „Koduõuel seisev tehnika, maastikusõidukid või mootorpaadid tuleks niisamuti parkida selliselt, et oleks välistatud võimalus neid kergelt minema toimetada. Lukustage järelhaagised või parkige need selliselt, et miski blokeerib nende vaevatut väljapääsu territooriumilt. Autovarguse ennetamisel on kõige tähtsam sõiduki uksed lukustada, hoida autovõtmed kindlas kohas ning mitte jätta neid järelevalveta. Võimalusel tasub sõiduki võtmepulti hoida eemal välisustest ja akendest ning paigutada näiteks metallkarpi, mis takistab ligipääsu võtmepuldi signaalile. Samuti soovitame parkida auto garaaži või võimalusel aeda, mille värav käib lukku,“ toonitas jaoskonna juht.

Viimasena rõhub Sass sellele, et kui märgatakse oma kodukandis sõitmas kahtlaseid välismaa numbritega masinaid, eeskätt Leedu ja Inglismaa numbritega, siis neist tähelepanekutest tuleb kindlasti politseile teada anda, niisamuti inimestest, kes justkui sihitult mingis piirkonnas ringi uudistavad ning kellegi aedadesse, garaažidesse või mujale sisse kiikavad.