Ligi kümme aastat pärast esialgse juurdluse algust alanud kohtuprotsess annab Le Penile võimaluse end ja erakonda süüdistustest vabastada. Oma süüd on ta alati eitanud, vahendab Reuters.

Samal ajal on oht, et protsess toob rambivalgusse RN-i korduvad probleemid seadusega.

Parteiametnikke ja -töötajaid, endisi seadusandjaid ja parlamendi assistente süüdistatakse Euroopa Parlamendi tööks mõeldud raha kasutamises, et maksta personalile, kes töötas RN-i heaks, mida tollal nimetati Rahvusrindeks.

Euroopa Parlamendi liikmetele eraldatakse nimelt raha kulu katteks, sealhulgas assistentidele maksmiseks, aga see ei ole mõeldud erakonna tegevuse finantseerimiseks.

RN eitab sellist väärkasutust.

Le Peni süüdistatakse selles, et ta nii erakonna juhina kui ka Euroopa Parlamendi tollase liikmena palkas fiktiivseid assistente ka endale.

Samuti kohtu all olev Thierry Légier töötas näiteks Le Peni ja tema isa, erakonna asutaja Jean-Marie Le Peni ihukaitsjana, kui sai aastatel 2005–2012 Euroopa Parlamendi assistendi palka.

RN-i esindaja Laurent Jacobelli ütles eelmisel nädalal Reutersile, et Le Pen ei muretse kohtuprotsessi pärast.

Süüdimõistmise korral võib süüaluseid ähvardada kuni kümneaastane vanglakaristus, miljonieurone trahv ja viieaastane keeld poliitilistel ametikohtadel töötada.