„Piiritara ei ole väga huvitav ainult seetõttu, et see võib toimida heidutusena, vaid ka seetõttu, et see sisaldab andureid ja tehnoloogiat, mis võimaldavad tuvastada, kui inimesed liiguvad piiri lähedal,“ ütles Norra justiitsminister Emilie Enger Mehl laupäeval Norra ringhäälingule (NRK).

Tema sõnul kaalub Norra valitsus praegu mitut meedet, kuidas suurendada turvalisust Noora-Venemaa piiril. Sealhulgas piiritara rajamine, piiritöötajate arvu suurendamine ja järelevalve tugevdamine.

Storskog on ainus ametlik Venemaa ja Norra vaheline piiripunkt ning viimastel aastatel on seal olnud kõigest üksikuid ebaseaduslikke piiriületuskatseid.

Enger Mehl lisas, et kui piiril peaks julgeolekuolukord halvenema, on Norra valitsus valmis lühikese etteteatamisega piiri sulgema.

2023. aasta lõpus sulges Soome valitsus kõik Venemaalt Soome suunduvad piiriületuspunktid, kuna riiki sisenes kolme kuuga üle 1300 kolmandatest riikidest pärit migrandi, kellel polnud vajalikke dokumente.

Helsingi ehitab praegu tara erinevates lõikudes pikki piiri, peamiselt piiriületuspunktide lähedusse. Soome piiriametnike sõnul on see vajalik migrantide jälgimiseks ja kontrollimiseks.

Enger Mehli sõnul võiks see olla hea idee ka Norra jaoks. „See on meede, mis võib muutuda oluliseks kogu Norra ja Venemaa piiril või selle osal,“ ütles ta.

5,6 miljoni elanikuga Norra on NATO liige. Riik ei kuulu Euroopa Liitu, kuid kuulub EL-i Schengeni alasse ehk riikide hulka, kes on kaotanud piirikontrolli oma vastastikustel piiridel, et tagada kodanike vaba liikumine.