Veidi üle 90 minuti kestnud teledebatt oli sisukas ja kattis mitmeid teemasid. Kandidaadid nõustusid mitmel juhul ning erimeelsusi väljendati tsiviliseeritult. CBS-i kommentaatorite sõnul oli tegemis üllatavalt sõbraliku debatiga.

Küsimusele, kas endine president Donald Trump vaidlustab kaotuse korral uuesti valimistulemuse, Vance otsest vastust ei andnud. Ta hiilis kõrvale ka Walzi küsimusest, kas ta tunnistab, et Trump kaotas 2020. aasta valimised. CBS-i kommentaatorite meelest jõuab see klipp nädala lõpuks Harrise valimisreklaamidesse.

Debatt peeti New Yorgis telejaama CBS stuudios ning väitlust juhtisid„CBS Evening Newsi“ diktor Norah O’Donnell ning saate „Face the Nation“ juht ja välissuhete peakorrespondent Margaret Brennan. Erinevalt septembris toimunud debatist Donald Trumpi ja Kamala Harrise vahel jäid mõlema väitleja mikrofonid kogu debati ajaks avatuks. Ühe korra lülitati need välja, sest kandidaadid läksid vaidlema Ohio osariigi Haiti immigratide teemal.

Kes on Vance ja Walz?

40-aastane Vance esindab senatis Ohio osariiki, enne seda töötas ta riskikapitalistina. 2016. aastal saavutas ta üleriigilise tuntuse memuaariga „Hillbilly Elegy“, milles positsioneeris end presidendiks valitud Trumpi vastasena. Mõned aastad hiljem ta muutis oma seisukohti ning Vance’ist sai tulihingeline Trumpi MAGA-liikumise (Make America Great Again, Teeme Ameerika taas vägevaks) esindaja.

Tema vastaskandidaat on 60-aastane Minnesota osariigi kuberner, kes enne seda töötas keskkooliõpetaja ja jalgpallitreenerina.

Mõlemad mehed on veteranid, Vance teenis välismissioonil Iraagis ja Walz Afganistanis. Kui tavaliselt rõhutavad mõlemad oma keskklassi päritolu ja Kesk-Lääne juuri, siis teisipäeval on ilmselt oodata tulist vastandumist.

USA valimisanalüüsiportaali FiveThirtyEight järgi suhtub 45,7% ameeriklastest Vance’i negatiivselt, Walzil puhul on see näitaja 36,4%.

Mõjukas debatt

„Asepresidendikandidaatidel võib olla viimane võimalus esitada oma kampaania lõppargumente väga suure publiku ees,“ ütles Michigani ülikooli väitlusdirektor ja Trumpi varasemaid debatte käsitleva raamatu toimetaja Aaron Kall väljaandele The Hill. Presidentide ajalugu uuriv Douglas Brinkley sõnas MSNBC-s, et see võib olla USA ajaloo „kõige olulisem asepresidendidebatt“.

Üldjoontes eksperdid siiski kahtlevad selles, et sel debatil oleks ülekaalukas mõju. Küll aga tuuakse esile, et iga suurem eksimus või vastase õnnestunud rünnak võib kampaaniale jälje jätta ning osutuda tagasilöögiks. Demokraatide strateeg Steven Maviglio ütles The Hillile: „Kaalukauss peab liikuma 0,1% ja see võib neljas või viies osariigis tulemust muuta.“

  • Millega Walz tõenäoliselt Vance’i ründab?

Vance on pärast Trumpi kampaaniaga liitumist sattunud vastuolude keskmesse. Uuesti tulid esile tema 2021. aasta kommentaarid Demokraatliku Partei juhikohtadel olevate naiste kohta, keda ta nimetas lastetuteks kassitädideks. Selles tuules on ta edaspidigi meedias lastetuid naisi verbaalselt rünnanud. Viimasel ajal on ta uudistes figureerinud peamiselt sellega, et võimendas ja levitas valeväiteid, nagu sööksid Haitist pärit immigrandid Springfieldi linnas Ohios teiste lemmikloomi. Vance toetab abordi täielikku üleriigilist keelustamist ning on sel teemal korduvalt sõna võtnud. Vabariiklaste senine poliitika on toonud mitmel pool kaasa ka juurdepääsupiirangud viljatusravile ja arstiabile. Walz on avalikult jaganud oma pere kogemust viljatusega, mistõttu võib oodata, et ta tõstatab reproduktiivõiguste teema.

Walz nimetas Vance’i ja vabariiklasi imelikeks ning aitas kinnistada seda populaarse rünnakuna.

  • Millega Vance tõenäoliselt Walzi ründab?

Iraagi sõja veteran Vance on kritiseerinud Walzi sõjaväeteenistust ja nimetanud seda „varastatud vapruseks“. Walzi on süüdistatud selles, et ta läks teenistusest pensionile, et vältida Iraagi sõtta minemist.

Vabariiklased nimetavad Harrist ja Walzi vasakäärmuslasteks. Walzile pandi hüüdnimeks Tampooni Tim, sest kubernerina allkirjastas ta seaduse, mis tegi koolides kohustuslikuks lisada avalikesse tualettidesse menstruatsioonitooted ning tagada ka transsoolistele õpilastele neile ligipääs.