Eile avaldati mitmetes Telegrami kanalites video, milles on ilmselt näha 16 Ukraina sõjaväelase mahalaskmine Vene sõjaväelaste poolt. See toimus Pokrovski rajooni Mõkolajivka ja Suhhõi Jari küla piirkonnas, vahendab UNIAN.

„Avaldatud videos on fikseeritud, kuidas Ukraina relvajõudude vangi võetud sõjaväelased väljuvad metsatukast. Pärast seda, kui nad üles rivistuvad, avavad okupandid nende pihta sihilikult tule. Elumärke näidanud haavatud tapetakse lähedalt automaadivalanguga,“ öeldakse teates.

Ukraina peaprokuratuur märkis, et sellised teod on Genfi konventsioonide küüniline ja jäme rikkumine ning need kvalifitseeruvad raskeks rahvusvaheliseks kuriteoks. Peaprokurör Andri Kostini sõnul oli see kõige massilisem teadaolev Ukraina sõjaväelaste hukkamine rindel.

„Ja see on veel üks tõend selle kohta, et vangide mõrvad ja piinamised ei ole juhus, vaid Venemaa sõjalise ja poliitilise juhtkonna eesmärgipärane poliitika,“ märkis Kostin.

Donetski oblastiprokuratuur alustas asja kohtueelset uurimist.

Videot kommenteeris ka Ukraina ülemraada inimõiguste volinik Dmõtro Lubinets.

„Neid on tervelt 16 sõdurit, kellel oleks pidanud olema Genfi konventsioonide järgi kaitse poolelt, kes nad vangi võttis. Julmurriik rikkus aga järjekordselt rahvusvahelist humanitaarõigust ja Genfi konventsioone ning rakendab sõjavangide hukkamist uues ulatuses,“ teatas Lubinets.

Lubinets ütles, et teavitab oma kirjadega Venemaa järjekordsest kuriteost ÜRO-d ja Rahvusvahelist Punase Risti Komiteed.

Jaga
Kommentaarid