Bussiekskursiooni käigus tutvume mitme tähtteosega. Näiteks arhitekt Vilen Künnapu loodud endine Põlva kolhoosikeskusega, mis valmis 1970. aastatel. Hoone puhul on näha tendentse Soome arhitektuurist ja üldistest lääne mõjudest, võtmekoht on arhitektuuri suhtel ümbritseva looduskeskkonnaga. Ühtpidi on maja suletud, ent teisalt avanevad suured klaaspinnad maastikule. Tegu on arhitekt Künnapu varase loomingu silmapaistvama näitega. Hoones tegutseb praegusel ajal Põlva vallavalitsus ning ekskursioonil tutvume majaga nii seest kui väljast.

Põlva haldushoone – endine kolhoosikeskus ja praegune vallamaja, arhitekt Vilen Künnapu.

Põlvas viibides ei saa üle ega ümber imposantsest postmodernistliku arhitektuuri lipulaevast, Põlva kultuurikeskusest, mille projekteeris arhitekt Hans Kõll. Vaatame hoonet, mille näol on tegu Paide kultuurikeskuse muudetud variandiga. Sõidame ka Põlva külje alla Perisse, kus tutvume sealse külakeskuse ja raamatukoguga. Hoone pole küll liiga heas seisus, ent selles asub kunstnik Andrus Kasemaa suuremõõtmeline sekomaal* „Mahtra sõda“, mida on nimetatud peidus pärandiks.

Peri kolhoosikeskus, kus asub peidetud pärand. Arhitekt Ann Toone, algkavand Ado Eigi.

Ekskursiooni teine osa viib meid otsapidi Võrumaale, kus külastame arhitekt Toomas Reinu ja sisearhitekt Aulo Padari märgilist objekti – 1973. aastal valminud Linda rahvamaja. Maja on loodud haakuma kõrvalasuva tehisjärvega ning selle välivorm on iseäralik viide Soome karniisarhitektuurile. Linda rahvamaja koos kümme aastat hiljem valminud saunahoonega on väga head ja esinduslikud näited Eesti 20. sajandi teise poole maa-arhitektuurist.

Nende ja teistegi põnevate Lõuna-Eesti 20. sajandi arhitektuuripärlitega saab tutvuda ning rohkem hoonete ja arhitektuuri kohta teada saada 12. oktoobril toimuval ARHITUURI väljasõidul algusega Tartust. Sündmus on tasuta.

Rohkem infot ja registreerumine Eesti Arhitektuurimuuseumi kodulehel: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/est/event/arhituur-louna-eesti-kolhoosikeskused/

ARHITUUR kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.

* seinamaalitehnika, kuivale siledale krohvile kantud maaling

Jaga
Kommentaarid