Neljale mehele esitas prokuratuur süüdistuse kuritegelikku ühendusse kuulumises ja teistes kuritegudes ning kahele mehele röövimises. Kokku esitas prokuratuur süüdistuse seitsmele inimesele.

Süüdistuse kohaselt juhtis Tamar Jürna vähemalt 2017. aasta teisest poolest kuritegelikku ühendust, mille liikmed panid toime erinevaid kuritegusid. Süüdistuse järgi on Tamar Jürna kuritegeliku ühenduse liikmeteks erinevatel aegadel olnud kokku 11 inimest, kellest mitmed kannavad varasemate kuritegude eest vangistust.

Riigiprokuröri Raigo Aasa sõnul keskendus kuritegelik ühendus võimalikult suure varalise kasu teenimisele ja selle saavutamiseks oldi valmis toime panema ohtlikke kuritegusid. „Kogutud tõendite põhjal oli kuritegeliku ühenduse eesmärk narkokuritegude, majanduskuritegude ja varavastaste kuritegudega võimalikult suure kuritegeliku tulu teenimine. Kriminaaltulu konfiskeerimise tagamiseks on arestitud ligi veerand miljonit eurot süüdistatavate vara, mille seas on nii sularaha, kinnisvara kui ka krüptovaluutat,“ ütles Aas.

„Kuigi kuritegeliku ühenduse eesmärk on enamasti teenida võimalikult palju tulu, käivad nende tegevusega enda mõjuvõimu kinnistamiseks ja tõestamiseks kaasas tõsised kuriteod. See muudab kuritegelikud ühendused ettearvamatuks ja ohtlikuks. Selles kriminaalasjas esitati süüdistused näiteks ka väljapressimises, ähvardamises, kehalises väärkohtlemises, röövimises ning kuriteo tulemusena saadud vara hoidmises ja turustamises. Mitmeid kuritegeliku ühenduse liikmeid on aastate jooksul ühenduse huvides toime pandud üksikkuritegude eest juba karistatud, mistõttu kannavad osad neist praegu vanglakaristusi,“ ütles riigiprokurör Raigo Aas.

Tamar Jürnale esitati süüdistus kuritegeliku ühenduse juhtimises ja kahes väljapressimises; Meelis Palmile esitati süüdistus kuritegelikku ühendusse kuulumises ja kahes väljapressimises; Margus Lumile esitati süüdistus kuritegelikku ühendusse kuulumises, ähvardamises, kehalises väärkohtlemises ja kuriteo tulemusena saadud vara hoidmises ja turustamises; Rait Raapile ja Raimond Kukele esitati süüdistus kuritegelikku ühendusse kuulumises. Kahele mehele esitati süüdistus koos kuritegeliku ühenduse liikmetega röövimise toimepanemises.

Kriminaalasjas oli esialgu 14 kahtlustatavat, kellest 4 suhtes menetlus erinevatel põhjustel lõpetati. Kolm kahtlustatavat asuvad välismaal, mistõttu jätkub nende suhtes kohtueelne menetlus.

Kohtumenetluses toimub eelistung 16. oktoobril.