Salome Zurabišvili tagastas parlamenti eelmisel kuul seadusandjate poolt heaks kiidetud seaduseelnõu, mille esitas valitsuspartei Gruusia Unistus. Parlamendi spiikril on nüüd viis päeva aega seadusele alla kirjutada.

Seaduseelnõu hõlmab muuhulgas samasooliste paaride abielude ja lapsendamise ning LGBT+ suhete ja inimeste avaliku tunnustamise ja kujutamise keeldu.

Parlament andis meetmele lõpliku heakskiidu, kuna Gruusia valmistub hääletama parlamendivalimistel ja sammu peetakse laialdaselt valitseva partei pingutusteks konservatiivsete rühmade toetuse suurendamise nimel.

Gruusia eelnõud on võrreldud Venemaaga. Nimelt on Vene võimud muuhulgas keelanud „ebatraditsiooniliste seksuaalsuhete“ avaliku toetamise ja LGBT-aktivismi, kusjuures nimetati LGBT+ „liikumine“ äärmuslikuks organisatsiooniks.

Gruusia LGBT-kogukond on oma õiguste nimel võidelnud juba enne uue eelnõu esitamist. Meeleavaldused ja vägivaldsed puhangud LGBT+ inimeste vastu pole ebatavalised.

Vaid päev pärast LGBT-vastasele seaduseelnõu lõpliku heakskiitu parlamendi poolt pussitati pealinnas Thbilisis surnuks transsooline näitleja ja modell Kesaria Avramidze. Õiguste kaitsjad muretsesid, et seaduseelnõu õhutab rohkem vägivalda.