Uurijate väitel pakkus Žuravel nimetamata sõnumivahetuskeskkonna kaudu omal algatusel koostööd Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) esindajale, vahendab Meduza.

2023. aasta märtsis saatis Žuravel prokuratuuri väitel SBU esindajale videosalvestusi Vene sõjatehnikat ja sõjalennukeid vedanud rongist. Lisaks sellele süüdistatakse Žuravelit ka selles, et ta edastas andmeid ühe sõjaväeosa teenistusauto liikumise kohta.

Kriminaalasi saadeti arutamiseks Volgogradi oblastikohtusse.

Žuravel vahistati 2023. aasta mais. Uurijate väitel süütas ta Ukraina eriteenistuste ülesandel Volgogradi mošee taustal koraani, pärast mida andis sellest filmitud video üle SBU töötajale. Asja uurimine anti peaaegu kohe üle Tšetšeeniale ja Žuravel viidi Groznõi eeluurimisvanglasse.

Hiljem sai teatavaks, et Groznõi eeluurimisvanglas käis Žuravelit peksmas Tšetšeenia juhi Ramzan Kadõrovi tollal 15-aastane poeg Adam Kadõrov. Ramzan Kadõrov kinnitas seda uhkusega ja avaldas peksmisest video.

2024. aasta veebruari lõpus mõistis Groznõi kohus Žuraveli kolmeks ja pooleks aastaks vangi. 20-aastane Žuravel mõisteti süüdi usklike tunnete solvamises ja huligaansuses religioosse vaenu motiivil. Esimeses punktis tunnistas Žuravel oma süüd, teises aga mitte.

Jaga
Kommentaarid