Regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman (SDE) sõnul mõeldakse nüüd pärast Purga ametist lahkumist, kas esindajat on üldse vaja ja mis võiksid olla tema järgmised ülesanded.

Peaminister Kristen Michal (Reformierakond) ütles, et ilmselt pole mõistlik uut inimest samale ametikohale leida, sest töö sai tehtud. „Mõte ja funktsioon oli ikkagi õiglase ülemineku fondi rahade kasutus. Üks prioriteete eelmisel valitsusel, sellel valitsusel ja tõenäoliselt ka järgmistel valitsustel on nende välisrahade tempokas kasutamine, mis meil on ning nendel eesmärkidel, mis on seatud,“ sõnas ta.

Michal lisas, et tema teada on õiglase ülemineku fond ära kasutatud, seal on erinevad summad ülebroneeritud ja neid projekte vaadatakse läbi. „Kui on Ida-Virumaal muid vajadusi, olgu see eestikeelsele haridusele üleminek või mingite muude protsesside toetamine, siis seda saame riigi normaaloludes arutada, pole vähimatki küsimust. Eks me sellest loogikast lähtuvalt seda debatti peame,“ märkis ta.

Haridusminister Kristina Kallas (Eesti 200) ei näe aga vajadust, et eriesindaja peaks tegelema eestikeelsele õppele üleminekuga.

„Ida-Virumaa jaoks on eraldi meetmed olemas. Meil on seal olemas ka nõustaja, kes töötab kurikuulsas harnos, kelle ametnikud kellelegi ei meeldi, aga harno üks väga oluline töötaja on kindlasti Ida-Virumaa eestikeelsele õppele ülemineku nõustaja, kes käib päevast päeva koolist kooli. Ta jälgib, mis toimub eestikeelsele üleminekuga esimestes ja neljandates klassides, mis toimub lasteaedades. Nõustab ja kontrollib ning teeb järelevalvet,“ rääkis Kallas.

Kallase hinnangul peaks nüüd rohkem tähelepanu pöörama hoopis Kagu-Eestile. „Kui räägime täna Ida-Virumaast, siis Ida-Virumaa ilmselt tunneb riigi kohalolu kordades rohkem, kui ta on tundnud seda varasematel aegadel. Ida-Virumaa on saanud väga suurt eritähelepanu, aga kohati tundub tõesti, et selle eriesindaja töö on tänase seisuga minu hinnangul tehtud ja võiksime pigem arutada seda, kuidas toetame ja aitame Kagu-Eestit,“ sõnas ta.

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) nõustus siinkohal Kallasega ning tema arvates tuleb tähelepanu pöörata lisaks Ida-Virumaale ka teistele piirkondadele.

„Ida-Virumaale tuleb jätkuvalt tähelepanu pöörata, see on riigi jaoks igas mõttes oluline – inimeste toimetuleku, julgeoleku ja piiriäärse maakonnana on see oluline koht. Vastab ka tõele, et tegelikult on vaja pöörata tähelepanu ka teistele Eesti piirkondadele,“ ütles Läänemets. „Ma täpselt ei tea, mis on regionaal- ja põllumajandusministri ettepanek, aga ma kujutan ette, et see peaks sisaldama seda, et pöörame tähelepanu eelkõige neile piirkondadele, kus palgad on madalamad.“

Loe blogist, mida veel pressikonverentsil räägiti: