Ööl vastu eilset toimus Kopenhaageni eeslinnas Hellerupis Iisraeli saatkonna lähedal kaks plahvatust, mille tekitasid arvatavasti käsigranaadid, vahendab SVT Nyheter.

Pärast plahvatusi peeti kinni kolm noort Rootsi kodanikku, teatas politsei. Kaks neist vahistati Kopenhaageni keskraudteejaamas rongis.

Täna otsustab kohus kahe Rootsi kodaniku vahi alla jätmise. Neid kahtlustatakse ebaseaduslikus relva omamises ja plahvatuste tekitamises.

Kolmas Rootsi kodanik DR-i teatel vabastati. Pole teada, kas ta ka uurimise alt kõrvaldati.

Keegi plahvatustes viga ei saanud, aga need tekitasid materiaalset kahju ühele hoonele. Motiiv on endiselt ebaselge ja on liiga vara öelda, kas sihtmärgiks oli Iisraeli saatkond, teatas Taani politsei.

Kopenhaageni politsei teatas eilsel pressikonverentsil, et uuritakse, kas plahvatustel on mingi seos teisipäevaõhtuse Iisraeli saatkonna tulistamisega Stockholmis.

SVT Nyheteri andmetel pandi tulistamine Stockholmis toime Rootsi kuritegeliku ühenduse Foxtrot-nätverket ülesandel. See on teadete kohaselt ka Rootsi politsei hüpotees.

„Ma pean seda äärmiselt tõsiseks asjaks. Me oleme näinud alates 7. oktoobrist väga murettekitavat arengut, kasvavat antisemitismi ja halvenevat julgeolekuolukorda. Me oleme tugevdanud politseivalvet tähtsate juudi objektide ja Iisraeli saatkonna juures. Me oleme tihedas kontaktis saatkonna politseiga ja jälgime seda väga tähelepanelikult,“ ütles Rootsi välisminister Maria Malmer Stenegard.