Tallinna linnavolikogu liikme Kalle Klandorfi sõnul leiavad umbusaldusele allakirjutanud, et volikogu esimehe töö Tallinna linnavolikogu juhtimisel on olnud puudulik ja ei vasta ametikohale esitatavatele ootustele. „Opositsioonile on jäänud mulje, et Toomas Kruusimägi, kes on lisaks volikogu esimehe ametile ka Inglise Kolledži direktor, pole suutnud tagada volikogu tööks vajalikku kvaliteeti ja järjepidevust. Vaatamata sellele, et volikogu töökorralduses esineb puudusi ja valitseb segadus, ei ole see aga takistanud tal vastu võtta tasu kahel toolil istumise eest, mis on ligi 10 000 eurot kuus, mis on rohkem kui Eesti Vabariigi presidendi või peaministri palk,“ ütles Klandorf ning lisas, et olukorras, kus linlased vajavad abi ja toetust elukallidusega hakkama saamisel ja toimetulekul, on volikogu esimehe poolt vastutustundetu võtta vastu sellist hüvitist, kui töö selles ametis on puudulik.

„Volikogu liikmed on täheldanud probleeme volikogu koosolekute protokollide ning komisjonide hääletustulemuste ja salvestuste käsitlemisel. Näitena saab tuua 23. septembril 2024. aastal toimunud keskkonna- ja kliimakomisjoni koosoleku, kus komisjoni esimees Maris Hellrand manipuleeris hääletustulemustega. On väga ebatavaline, et lõpphääletust peab korraldama lausa kolm korda,“ rääkis Kalle Klandorf ja lisas, et selline tegevus ilmselgelt seab kahtluse alla kogu volikogu töö läbipaistvuse ning volikogu esimees peab sellise korralageduse eest võtma vastutuse.

Volikogu esimees Toomas Kruusimägi ei ole sügisese istungjärgu neljandaks istungiks suutnud päevakorda panna ka volikogu teise aseesimehe valimist. Suutmata anda selleks adekvaatseid põhjendusi. „Hea tava kohaselt kuulub teise aseesimehe koht opositsiooni esindajale ja opositsioon on konsensuslikult kokku leppinud ühise kandidaadi osas. Paratamatult jätab see mulje, et koalitsioonierakonnad soovivad tahtlikult opositsiooni vaigistada, sest ei anna opositsioonile võimalust valida oma esindajat volikogu juhtkonda. Opositsiooni korduvaid meeldetuletusi ja seisukohti on esimees süstemaatiliselt eiranud, mis kahjustab demokraatliku protsessi põhimõtteid ja pärsib opositsiooni võimalust konstruktiivselt panustada,“ jätkas Klandorf. „Esimehe põhjendus, et päevakorrad on niigi pikad ei päde, sest kui 30. mail 2024 valiti koalitsiooni aseesimeest oli päevakorras lausa 18 punkti, mis on oluliselt rohkem, kui viimastel istungitel.“

„Lisaks keeldusid Tallinna juhtivad koalitsioonierakonnad, kuhu kuulub kahtlemata ka volikogu esimees Toomas Kruusimägi, revisjonikomisjoni koosolekul arutamast erakoolidele hoonete ostmist puudutavaid küsimusi,“ sõnas Klandorf ja lisas, et kuna Toomas Kruusimägi ei ole suutnud tagada volikogu tõrgeteta ja ausat toimimist, siis umbusaldusele allakirjutanud leiavad, et Kruusimägi ei ole sobiv jätkama Tallinna Linnavolikogu esimehena.

Linnavolikogu esimehe hüvitis on 75% esimehe ametipalgast, mis tähendab 6823 eurot kuus ning Tallinna Inglise Kolledži direktori palk on vähemalt 2920 eurot kuus. Üldhariduskooli direktori töötasu alammäärad on paika pandud lähtuvalt õpilaste arvust ning Tallinna Haridusameti andmetel on Tallinna Inglise Kolledžis 845 õpilast.

Tallinna linnavolikogu opositsioonierakonnad andsid umbusaldusavalduse Toomas Kruusimäele üle 3. oktoobri istungil.