„Kui sõda lõpeb selle valitsuse mandaadi ajal, teen ma kõik võimaliku, et uuendada majandus- ja standardsuhteid Venemaaga,“ ütles Fico pressikonverentsil. Ta lisas, et konfliktil pole sõjalist lahendust.

Fico kommentaar tuli enne esmaspäeval toimuvat Slovakkia ja Ukraina valitsuste kohtumist, millel Bratislava soovib veenda Kiievit jääma Venemaa gaasi transiitriigiks

Kiiev keelas suvel Vene energiaettevõtte Lukoili toodete transiidi üle oma piiride. See tekitas ärevust Ungaris ja Slovakkias, kes mõlemad saavad tänu ELi sanktsioonidest loobumisele Venemaa naftat mööda Ukrainat läbiva torujuhtme kaudu.

„Meil on eksistentsiaalne huvi säilitada gaasi ja nafta transiiditeed läbi Ukraina,“ ütles Fico. Ta lisas, et ei näe põhjust osta gaasi ja naftat alternatiivsetelt tarnijatelt, sest see on „ikkagi sama Venemaa nafta“, kuid kõrgemate transiiditasudega.

Fico ütles ka, et Euroopa Komisjon on avaldanud tema valitsusele „äärmuslikku survet“, et riik lõpetaks ostud Moskvast.

Ukraina andis hiljuti rohelise tule uuele seaduselüngale, mille kohaselt müüks Lukoil oma naftat hoopis Ungari energiahiiglasele MOL, kes saaks tarnida seda ELi läbi Ukraina. Mõlemad riigid püüavad sõlmida sarnast kokkulepet Venemaa gaasi tarnimiseks.

Jaga
Kommentaarid