Selleks, et ellujäämise kunstid edasi kestaksid, oli aastaajale kohaselt sündmuse keskmes õunamahla pressimine. Õunu sai purustada nii elektrita kui nõukogude ajast pärit elektriga töötaval masinal. Lastele pakkus palju rõõmu käsipurustaja ringi ajamine. Pressimiseks oli uuemat sorti väiksem press ja suurem plaatidega press. Õunu korjasid ja mahla pressisid hea meelega nii suured kui väikesed.

Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse spetsialistid olid kokku pannud õunanäituse, kuhu jõudsid tuntud ja vähem tuntud õunasordid, mida sai ka maitsta. Oma vana või uue lemmikõuna istiku sai kohapealt kaasa osta. Uko Bleive koostatud väljapanek tutvustas ka õunapressimise jääkide kasutusvõimalusi. Mekkida sai Polli meistrite valmistatud vürtsidega õunalimpsi, kakaoga maitsesatud õunamoosi, õuna-pihlaka keedist, kuivatatud õunaribasid ja riivitud õuntega vahvlit. Paljud külastajad viisid oma kodukööki kuhjaga uut kokkamisinspiratsiooni.

Matis Moks näitab huvilistele õunasortide määramistunnuseid.

Kellel koduaias mõni sort, mille nime ei tea, said kaasa toodud viljade abil õunviljaliste spetsialist Matis Moksi käest teada, mis õunaga tegu. Osa külastajate sorte osutus nii salapärasteks, et need võeti Polli aiandusuuringute keskusesse kaasa ja määratakse tubastes tingimustes edasi. Teadushuvilised said kohapeal proovida, kuidas teadlased joodiga õunte küpsust määravad.

Lapsed õppisid Tartu loodusmaja õpetaja Liisgren Pärnsalu koostatud avastusrajal toidutaimi tundma. Paljud lapsed läksid rajale koos vanematega ja veetsid kaheksas punktis taimi avastades ja ülesandeid lahendades mõnusalt aega. Lapsed ütlesid, et selgeks said mõned mürgiseened, tore väljakutse oli erinevad kõrvitsaid kaalu järgi ritta seada ja lõhna järgi maitsetaimi ära arvata.

Õunaaeda oli paigutatud kaheksa peatuspaigaga avastusrada, mis lastele ja lastemeelsetele toidutaimi tutvustas.

Vaata tervet galeriid:

„Kasvades oma toiduga“ projekti eesmärgiks on suurendada laste ja perede teadlikkust toidu kasvatamisest. Õunapäev oli osa projekti publikuprogrammist. Viimane avalik publikuprogrammi sündmus harib loodushoidlikke aednikke kompostimise teemal. 20. oktoobril kell 11–15 toimub Tartus Tähtvere päevakeskuses Kompostimise ABC ehk „Lehed toiduks“.

Jaga
Kommentaarid