Kohaliku administratsiooni pressiesindaja Darko Juka ütles, et lõunaosas Jablanica linnas ja selle ümbruses hukkus vähemalt 14 inimest. „Me ei tea veel lõplikku surmajuhtumite arvu,“ lisas ta.

Kaitseminister Zukan Helez ütles piirkondlikule televisioonile N1, et olukorra lahendamiseks on appi kutsutud armee. „Meie esmane prioriteet on päästa inimesed, kes on elus ja mattunud majadesse, kus on maalihked,“ sõnas ta.

Jablanica ja Kiseljaki linnade päästeteenistused teatasid, et öösel oli elektrikatkestus ja mobiiltelefonid kaotasid signaali. Jablanica tuletõrjejaam ütles, et linnale ei pääse ligi, sest teed ja rongiliinid on suletud. Nad kutsusid inimesi üles mitte minema üleujutatud tänavatele.

„Paljud inimesed on suurte vete ja maalihete tõttu ohus. On teavet ohvrite ja paljude vigastatute ning kadunud inimeste kohta,“ ütles kodanikukaitse teenistus.

Ametivõimud kutsusid inimesi üles viibima ülemistel korrustel, kuna vesi täitis kiiresti hoonete alumised korrused. Teadete kohaselt viis veevool endaga kaasa nii koduloomi kui ka autosid.

Inimtegevusest tingitud kliimamuutus suurendab sademete intensiivsust, sest soe õhk sisaldab rohkem niiskust. Sel suvel tabasid Balkanit ka pikaajalised rekordtemperatuurid, mis põhjustasid põuda. Teadlased ütlesid, et kuivanud maa on takistanud üleujutusvete imendumist.