Gran Grifi jõugu liikmed ründasid Pont-Sondé linna, mis asub pealinnast Port-au-Prince’ist umbes 71 kilomeetri kaugusel. Väidetavalt süütasid jõugu liikmed „põlema vähemalt 45 maja ja 34 sõidukit“, teatas ÜRO.

Relvastatud jõugud on haaranud kontrolli paljude Haiti piirkondade üle. Juunis alustati ÜRO toetatud politseimissiooniga, mida juhivad Keenia ohvitserid, et taastada kontroll nende piirkondade üle.

„See vastik kuritegu kaitsetute naiste, meeste ja laste vastu ei ole rünnak ainult ohvrite, vaid kogu Haiti rahva vastu,“ ütles peaminister Garry Conille sotsiaalmeediaplatvormil X. „Julgeolekujõud, mida toetavad meie rahvusvahelised partnerid, tugevdavad oma sekkumist.“

Gran Grif on väidetavalt üks vägivaldsemaid Haiti jõuke. 2023. aasta jaanuaris süüdistati selle liikmeid Pont-Sondé lähedal asuva politseijaoskonna ründamises ja kuue ohvitseri tapmises. Jõuku süüdistatakse ka enam kui 700 000 inimest teenindava haigla sulgemises.

AP tsiteeritud ÜRO raporti kohaselt on jõugul umbes 100 liiget ja teda on süüdistatud kuritegudes, sealhulgas mõrvades, vägistamises, röövimistes ja inimröövides. Nii selle asutaja kui ka praeguse juhi suhtes kehtivad USA sanktsioonid.