ÜRO Moskva teabekeskuse juht Vladimir Kuznetsov teatas, et Guterres kavatseb tippkohtumisel osaleda, kirjutas Aserbaidžaani valitsuse pressiagentuur APA.

„Mul on väga hea meel viibida Kaasanis, kus kolme nädala pärast toimub BRICS-riikide tippkohtumine, kus ÜRO peasekretär António Guterres osaleb külalisena,“ ütles Kuznetsov ajakirjanikele, vahendas APA, viidates Vene uudisteagentuurile TASS.

ÜRO peasekretäri pressiesindaja Stéphane Dujarric kinnitas, et Guterres on kohtumisele kutsutud. „Me teame kutsest, kuid mul pole teavet tulevaste reiside kohta,“ ütles Dujarric, vahendas Interfax.

Kuznetsovi sõnul ootab ÜRO, et tippkohtumisel saavutataks olulised kokkulepped, ja arvab, et see „annab vajaliku edasise hoo, et tagada säästva arengu tegevuskavas 2030. aastaks seatud kõigi 17 eesmärgi elluviimine ning muuta elu planeedil jõukamaks ja turvalisemaks“.

BRICS-gruppi kuuluvad Brasiilia, Venemaa, India, Hiina, Lõuna-Aafrika, Egiptus, Etioopia, Iraan, Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid. Venemaa sai BRICS-i eesistujariigiks 1. jaanuaril 2024. Rotatsioon kestab üks aasta.

Kaasanis toimub BRICS-riikidele üle 200 ürituse ja see kulmineerub rühma tippkohtumisega 22.–24. oktoobril.