Kaja Kallase huvideklaratsioonis on abikaasa finantshuvide lahter jäetud tühjaks, kuid hiljem loetletakse ka temaga seotud ettevõtted.

Enne dokumentide lekkimist palus Politico deklaratsioone kandidaatide käest otse, kuid kõik 26 kandidaati ignoreerisid taotlust. Väljaanne nendib, et midagi illegaalset dokumendid ei näita, kuid materjalid sisaldavad huvipakkuvaid detaile. Esile tõstetakse näiteks Kreeka ja Sloveenia kandidaatide avaldusi. Portaali Euractiv teatel puudutavad märkimisväärsed kahtlused eelkõige Bulgaaria kandidaadi Ekaterina Zaharieva vara päritolu.

Eesti esitatuna Euroopa kõrgeks välisesindajaks kandideeriv ekspeaminister Kaja Kallas omab deklaratsiooni järgi ainult pangaarveid säästudega, märgib Politico. „Abikaasade ja partnerite finantshuvide sektsioon on jäetud tühjaks vaatamata 2023. aastal tekkinud küsimustele tema abikaasa [Arvo Halliku] osalusega firma ärisidemetega Venemaal,“ lisab väljaanne.

Deklaratsiooni hilisemas osas märgib Kallas siiski, et tema abikaasa on seotud nelja ettevõtte ja ühendusega: laofirma Tristock, betoonifirma AS Framm, investeerimisfirma Novaria Consult ja Tallinna Direktorite Klubi. „Kallas on täitnud oma huvideklaratsiooni nõutaval viisil ja edasi toimub parlamendi kontroll,“ öeldi Kallase meeskonnast väljaandele.

Teises Politico artiklis märgitakse, et sarnaselt enamikule kandidaatidele ootab Kallast huvikonfliktide vältimiseks täiendav ristküsitlus, mis tema puhul puudutab abikaasa huvisid. Küsitlemisest pääsevad üksnes Poola kandidaat Piotr Serafin, Ungari kandidaat Olivér Várhelyi ja Hollandi kandidaat Wopke Hoestra, kelle deklaratsioonide puhul lisaküsimusi ei tekkinud.

Kreekast transpordi- ja turismivolinikuks kandideeriva Apostolos Tzitzikostase pere kuulub oma riigis suurimate maaomanike hulka ja talle isiklikult kuulub muu hulgas 16 korterit, kuus poodi ning üle 665 000 ruutmeetri maad. Ühe Politicoga vestelnud eurosaadiku sõnul tekib küsimus, kuidas hakkab turismivoliniku poliitika mõjutama tema kinnisvara väärtust.

Suurel hulgas kinnisvara kuulub ka Itaalia kandidaadile Raffale Fittole ja Bulgaaria kandidaadile Ekaterina Zaharievale, kellest esimene peaks saama reformipoliitika eest vastutavaks asepresidendiks ja teine teadusvolinikuks. Sloveeniast laienemisvolinikuks kandideerival endisel suursaadikul ja konsultatsioonifirma omanikul Marta Kosil on arvel säästudena üle miljoni euro. Kõik kolm peavad vastama lisaküsimustele oma vara päritolu kohta. Sama peavad tegema rahvusvahelise partnerluse volinikuks kandideeriv tšehhi investeerimispankur ja praegune tööstusminister Jozef Síkela ning Küproselt kalandusvolinikuks kandideeriv tervishoiuminister Costas Kadis.

Reedel teatas portaal Euractiv, et bulgaarlasele Zaharievale ja tema abikaasale Bulgaarias ja Kreekas kuuluvad majad tekitavad eurosaadikutes küsimusi, kuna pole selge, kust endine välisminister sai nende ostmiseks vajaliku raha. Varem on poliitikut meedias seostatud erinevate skeemidega, sealhulgas 2018. aastal avaldatud väitega, et ta osales Bulgaaria poliitikute korraldatud passimüügis välismaalastele. Süüdistust talle üheski asjas esitatud ei ole. Samuti torkab silma, et 2008. aastal õnnestus Zaharieval soetada Sofias üks 62-ruutmeetrine korter kahtlaselt odavalt ehk kõigest 11 500 euro eest.