Haridusminister Kristina Kallase (Eesti 200) sõnul annab hariduslepe õpetajatele kindlustunde tuleviku suhtes. „Haridusleppe läbirääkimistel osalenutega saavutatud kokkulepped tagavad eeldused õpetajatele paremate töötingimuste ja karjäärivõimaluste loomiseks ning õpetajate järelkasvu tagamiseks. Õpetajate järelkasv on meie kõigi ühine vastutus – nii riigi kui ka koolipidajate oma. Loodan, et haridusleppega liituvad kõik osapooled, eriti kohalikud omavalitsused. Tänaste õpetajate toetamine, töökoormuse ja karjäärivõimaluste parandamine on ainuvõimalik lahendus, et meil oleks tulevikus piisavalt kvalifitseeritud ja motiveeritud õpetajaid klassi ees,“ sõnas Kallas.

Haridusleppes lepivad osapooled kokku, et üldhariduses töötavatele kvalifikatsioonile vastavatele õpetajatele rakendatakse 1. jaanuarist 2026 neljaastmelist karjäärimudelit: 1. aste – alustav õpetaja; 2. aste – õpetaja; 3. aste – vanemõpetaja; 4. aste – meisterõpetaja. Aastatel 2026-2028 on kavas rakendada õpetaja karjäärimudeli astmete palga alammäära koefitsiendid järgmiselt: alustav õpetaja 1,0, õpetaja 1,0, vanemõpetaja 1,1, meisterõpetaja 1,3.

Karjäärimudeli rakendamiseks kasutavad koolipidajad diferentseerimiskomponenti ning selleks suurendab riik diferentseeritavat osa järgmiselt: 2026. aastal 22%-ni, 2027. aastal 23%-ni ja 2028. aastal 24%-ni.

Haridusleppe osapooled võtavad eesmärgiks, et täistööajaga (35 tundi nädalas) töötava õpetaja nädalas antavate kontakttundide soovituslikuks mahuks loetakse üldjuhul 21, aga mitte rohkem kui 24 arvestusliku pikkusega õppetundi (45 minutit). Õpetaja poolt antava tegeliku kontakttundide mahu kokkuleppimisel tuleb võtta arvesse iga juhtumit eraldi, pidades silmas õpetaja kogemust, õpetatavat ainet ning klasside suurust.

Hariduslepe sõlmitakse kolmeks aastaks: 2026-2028. Lepe pikeneb automaatselt järgmiseks kolmeaastaseks perioodiks, kui pooled ei ole teavitanud enne perioodi lõppu, et nad ei soovi selle pikenemist.

Hariduslepe saadeti allkirjastamiseks Eesti haridustöötajate liidule, Eesti ametiühingute keskliidule, erakoolide pidajatele, Eesti koolijuhtide ühendusele ja kohalikele omavalitsustele.

Haridusleppe pidulik sõlmimine toimub 9. detsembril Tallinnas.