Rootsi kodanikku Lina Laina Ishaqi süüdistatakse kuritegude toimepanemises, mis toimusid ajavahemikul augustist 2014 kuni detsembrini 2016 Süürias Raqqa linnas Islamiriigi valitsemise ajal, vahendas AP.

Tegemist on esimese kohtuprotsessiga Rootsis, kus käsitletakse Islamiriigi rünnakut Iraagi vanima usuvähemuse jeziidide vastu.

Islamiriigi valitsemise ajal peeti jeziidi naisi ja lapsi „omandiks ning neid kaubeldi orjadena, seksuaalseks orjapidamiseks, sunnitööks, vabaduse võtmiseks ja kohtuväliseks hukkamiseks,“ ütles prokurör Reena Devgun.

Süüdistuse sõnul kuritarvitas Ishaq oma kodus Raqqas jeziide eesmärgiga „täielikult või osaliselt hävitada jeziidide etniline rühm,“ ütles Devgun kohtuprotsessi avamisel Stockholmi ringkonnakohtus, vahendas Rootsi uudisteagentuur TT.

Süüdistusaktis öeldakse, et Ishagi kahtlustatakse üheksa inimese kinnipidamises seitsme kuu jooksul, sealhulgas lapsed, nende kohtlemises orjadena ja mitme vangistatu väärkohtlemises. Ishaqi süüdistatakse ka ühe kuu vanuse lapse ahistamises, hoides kätt lapse suu kohal, kui too karjus. Samuti kahtlustatakse, et Ishaq on müünud inimesi Islamiriigile, teades, et neid võidakse tappa või seksuaalselt kuritarvitada. Süüdistatav on kuritegude toimepanemist eitanud.

Ishaq on varasemalt Rootsis süüdi mõistetud. Talle määrati kolm aastat vangistust, kuna ta viis 2014. aastal oma 2-aastase poja Islamiriigi poolt kontrollitud alale Süüriasse. Lapse isale väitis ta, et lähevad lapsega Türki puhkusele, kuid Türgist suundusid nad edasi Süüriasse.