Ramsteini grupp pidi kohtuma seni kõrgeimal tasemel Bideni 10.-13. oktoobrile kavandatud riigivisiidi kõrvalt. Tegemist oleks olnud USA presidendi esimese riigivisiidiga Saksamaale ligi 40 aasta jooksul, vahendab Reuters.

Valge Maja teatas aga, et Biden lükkab oma visiidid Saksamaale ja Angolasse edasi seoses ettevalmistustega orkaaniks Milton ja orkaani Helene tagajärgedega tegelemisega. Viimane tappis eelmisel kuul üle 200 inimese.

Valge Maja lisas, et endiselt arutatakse, kuidas Ramsteini üritus võiks toimuda, ning Biden ja Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz räägivad sellest telefoni teel.

„Ma arvan lihtsalt, et ma ei saa sel ajal riigist väljas olla,“ ütles Biden, lisades, et loodab reisi „ja kõik konverentsid, kus ma olen öelnud, et osalen“, teisele ajale tõsta.

Scholz ütles, et oleks teinud sama otsuse, kui Saksamaad oleksid tabanud samasugused tormid, aga ta avaldas lootust, et riigivisiidi saab teisele ajale tõsta.

Ukraina president on rõhutanud nädalaid selle Ramsteini kohtumise tähtsust Ukrainale ja sõja käigule.

Laupäeval toimuma pidanud kohtumine, mis pidi olema esimene riigijuhtide tasemel, pidi algama Bideni, Zelenskõi ja Scholzi sõnavõttudega, teatas anonüümseks jäänud Saksa ametnik ajakirjanikele.

Osalema pidid veel näiteks Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Suurbritannia peaminister Keir Starmer ja Poola president Andrzej Duda.

Saksamaa ootas Ramsteini umbes 20 riigi- ja valitsusjuhti.

Zelenskõi pidi seal esitlema oma võiduplaani.