Orbán kuulutas Strasbourg’is, et „Euroopa Liit peab muutuma ja ma tahaksin teid täna selles veenda“, vahendab AFP.

Orbán nimetas praegust kõige tõsisemaks perioodiks Euroopa Liidu ajaloos, kus selle ukselävel toimub Ukraina sõda, konflikt eskaleerub ka Lähis-Idas ja „migratsioonikriis“ võib põhjustada Schengeni avatud piiride süsteemi „kokkuvarisemise“.

Euroopa Parlamendi liikmed kuulasid viisakalt ja aeg-ajalt kostis Orbáni toetajate poolt aplausi, aga pärast kõne lõppu kõlas valjult antifašistlik hümn „Bella ciao“, mille tõttu pidi parlamendi president Roberta Metsola rahvaesindajaid korrale kutsuma, öeldes: „See ei ole Eurovision.“

Seejärel asusid Euroopa Parlamendi liikmed üksteise järel Orbáni ründama sõnumiga, mida võib AFP teatel kokku võtta roheliste kaasjuhi Terry Reintke sõnadega: „Te ei ole siin teretulnud, see on Euroopa demokraatia koda.“

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, kes kõneles kohe pärast Orbáni, võttis sihikule Budapesti pidurdamise Euroopa Liidu toetusega Ukrainale ja keeldumise ühineda Ukraina relvastamisega lääneriikide poolt.

„On ainult üks tee õiglase rahu saavutamiseks Ukraina ja Euroopa jaoks, me peame Ukraina vastupanu tugevdama poliitilise, finants- ja sõjalise toetusega,“ ütles von der Leyen.

Kui Ungari juulis kuuekuulise eesistumise üle võttis, suundus Orbán omaalgatuslikule „rahumissioonile“ Kiievisse, Moskvasse ja Pekingisse, mille peale Brüsselis kurjustati.

Oma jõulises sõnavõtus laitis von der Leyen Orbáni innukust saavutada Venemaa presidendi Vladimir Putiniga kiire rahukokkulepe ning ründas neid, „kes ei süüdista selles sõjas mitte kallaletungijat, vaid seda, kellele kallale tungitakse, mitte Putini võimuiha, vaid Ukraina vabadusjanu“.

Järgmisena sõna võtnud konservatiivse Euroopa Rahvapartei juht Manfred Weber ütles, et on šokeeritud, et Orbán ei pühendanud Ukraina saatusele ühtki lauset, ja mõistis hukka tema Euroopa Liidu lipu all toimuva omaalgatusliku diplomaatia.

„Teie reis ei olnud mingi rahumissioon. See oli suur propagandaetendus autokraatide jaoks,“ süüdistas Weber.

Von der Leyen tegi maha ka Orbáni seisukohta rände asjus, süüdistades tema valitsust „probleemide viskamises naabri aeda“.

Ungari viisaskeemi Venemaa kodanikele nimetas von der Leyen „välise sekkumise tagaukseks“.