Kõne oli esimene teadaolev vestlus kahe liidri vahel alates augustist ja langes kokku Iisraeli konflikti järsu eskaleerumisega nii Iraani kui ka Iraani toetatud Liibanoni rühmituse Hezbollahiga. Puuduvad märgid peatsest relvarahust, et lõpetada aasta kestnud konflikt rühmitusega Hamas Gaza enklaavis.

Valge Maja teatel osales kõnes ka USA asepresident ja demokraatide presidendikandidaat Kamala Harris. Netanyahu pidas hiljuti kõnelusi ka endise presidendi ja vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpiga.

Lähis-Ida on närviliselt oodanud Iisraeli vastust eelmisel nädalal toimunud Iraani raketirünnakule, mille Teheran sooritas vastumeetmena Iisraeli sõjalise eskalatsiooni eest Liibanonis. Iraani rünnaku käigus ei saanud keegi surma ja Washington nimetas seda ebaefektiivseks.

Iisraeli sõjaväe luureüksuse külastamisel kõneledes, nimetas Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant Iraani raketirünnakut eelmisel nädalal „agressiivseks, kuid ebatäpseks“.

„Õhujõududele ei tekitatud kahju, kõik lennuliinid töötavad, järjepidevus on säilinud, ükski lennuk ei saanud kahju, ükski sõdur ei saanud kahju ja ükski tsiviilelanik ei saanud kahju,“ loetles Gallant.

Netanyahu on lubanud, et vaenlane Iraan maksab oma raketirünnaku eest. Samal ajal on Teheran hoiatanud, et mis tahes kättemaksu korral on vastuseks suur häving. See on tekitanud hirmu laiema konflikti ees, mis võib kaasata ka USA. Gallanti sõnul saab Iisraeli vastus Iraani rünnakule olema „surmav, täpne ja üllatav“.