Lai kõneles Taipeis rahvahulgale, et mälestada Taiwani rahvuspüha. Varjatult viidates Hiina pretensioonidele saare üle ütles Lai, et ta „seisab vastu annekteerimisele või meie suveräänsuse riivamisele“.

Samas lubas Lai ka säilitada „rahu ja stabiilsuse“ üle Taiwani väina ja lubas teha Pekingiga koostööd kliimamuutuste, nakkushaiguste vastase võitluse ja piirkondliku julgeoleku säilitamise küsimustes.

„Hiina Vabariik ja Hiina Rahvavabariik ei allu üksteisele,“ ütles Lai kõnes, viidates vastavalt Taipei ja Pekingi valitsustele. „Sellel maal õitseb demokraatia ja vabadus. Hiina Rahvavabariigil pole õigust Taiwani esindada.“

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja kritiseeris Lai kõnet ja tema „kurjakuulutavat kavatsust suurendada pingeid Taiwani väinas poliitilise kasu saamiseks“, nimetades teda „järeleandmatuks“ iseseisvuse küsimuses.

„Ükskõik, mida Lai Ching-te administratsioon ütleb või teeb, ei suuda ta muuta objektiivset tõsiasja, et Taiwani väina mõlemad pooled kuuluvad samale Hiinale, ega peatada ajaloolist suundumust, et Hiina peab olema taasühendatud ja lõpuks taasühendatakse,“ ütles Mao Ning neljapäeval ajakirjanikele.

Taiwani riikliku ülikooli politoloog Lev Nachman ütles BBC-le, et Lai kõne oli võrreldes teiste hiljutiste kõnedega palju pehmem. „See annab Hiinale palju vähem laskemoona, mida tema vastu kasutada,“ ütles ta. Sellest olenemata on Nachman kindel, et Peking „leiab endiselt palju põhjuseid selle kõne vihkamiseks“ ja ootab Pekingilt tugevat reaktsiooni järgmistel päevadel uute sõjaliste õppuste näol.