UNIFIL teatas, et Iisraeli tank tulistas nende Liibanonis Naqoura linnas asuva peakorteri vaatlustorni ja et Iisraeli sõdurid ründasid punkrit selle koha lähedal, kus rahuvalvajad varjusid, kahjustades sõidukeid ja kommunikatsioonisüsteemi. Iisraeli drooni nähti lendamas punkri sissepääsu juurde, vahendab Associated Press.

Kaks UNIFIL-i rahuvalvajat said rünnakutes haavata ja viidi haiglasse. Tegemist oli indoneeslastega, teatas Itaalia välisminister Antonio Tajani.

Iisraeli kaitsevägi tunnistas Lõuna-Liibanonis asuva ÜRO baasi pihta tule avamist ja teatas, et andis rahuvalvajatele korralduse püsida kaitstud ruumides.

ÜRO rahuvalvajate ülem Jean-Pierre Lacroix teatas eile hiljem, et 300 Lõuna-Liibanoni piiril eesliini positsioonidel olnud rahuvalvajat viidi ajutiselt suurematesse baasidesse ja veel 200 ümberpaigutamine oleneb olukorrast. Lacroix ütles ÜRO julgeolekunõukogu eriisistungist osa võtnutele, et UNIFIL-i rahuvalvajad jäävad positsioonidele, aga nad ei saa õhu- ja maapealsete rünnakute tõttu patrullida.

UNIFIL, kuhu kuulub üle 10 000 rahuvalvaja tosinast riigist, loodi jälgima Iisraeli vägede Lõuna-Liibanonist väljaviimist pärast 1978. aasta sissetungi. ÜRO pikendas missiooni pärast 2006. aasta Iisraeli ja Hezbollahi vahelist sõda.

Rahuvalvajate ründamise mõistis hukka Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja Josep Borrell, kelle sõnul on see lubamatu ja õigustamatu.

Umbes tuhande rahuvalvajaga panustava Itaalia kaitseminister Guido Crosetto väitis, et Iisrael võttis UNIFIL-i baasi tahtlikult sihikule ja et tegu võib olla sõjakuritegudega.

Rünnakud mõistsid hukka ka paljud teised riigid.