Septembris küsis Euroopa Parlamendi saadik, endine peaminister Ratas komisjonilt, et kas üks erafirma, kes selleks ise soovi avaldas, võib müüa tema pildiga või talle viitavaid pusasid, särke, sokke jms. ERJK hinnangul liigituks see keelatud annetuseks, sest aitaks kasvatada poliitiku populaarsust.

Eesti Ekspressi ajakirjaniku Urmas Jaaganti sõnul oli komisjoni seisukoht loogiliseks järjeks nende juulis tehtud otsusele, et ühenduse SALK enne valimisi osutatud teenuste eest tuleb suurematel erakondadel maksta, sest tegemist oli keelatud annetusega. SALK tegi enne valimisi uuringuid ja jagas nende tulemusi endale meelepäraste erakondadega, kuigi need otseselt seda ei tellinud.

Hindrek Riikoja Maalehest seevastu leidis, et ERJK poleks pidanud sellise otsusega praegu kiirustama. „See avab tee igasugustele absurdsustele ja nii on jube lihtne poliitikule käru keerata ja panna ta justkui ebaseadusliku annetuse eest maksma,“ rääkis Riikoja. „Kui keegi otsustaks Ratase või peaminister Michali pildiga vetsupaberit müüa, siis kas see liigituks ka keelatud annetuse alla?“

ERJK võiks enne ära oodata, millise otsuse teeb kohus SALKi kaasuses, sest vähemalt Reformierakond ja Eesti 200 on neid puudutava komisjoni otsuse kohtus vaidlustanud. Kumbki erakond sai komisjonilt kümnetesse tuhandetesse eurodesse küündiva nõude.

Vee „Päevakorras“:

· Kelle vastu sõdib Riigikogu riigikaitsekomisjon ning mida nad õigupoolest uurida tahavad?

· Kuidas Harno ja EIS jälle infotehnoloogiliselt bambusesse panid?

· Kuidas uurimises saaks jälle sideandmeid kasutada?

· Õnnitleme Kersti Kaljulaidi!


Taskuhäälingusaade „Päevakordon iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!