NASA fotode põhjal täitus veega 50 aastat kuivana püsinud Iriqui järv. Suur vihmakogus mõõdeti ka Alžeerias. Paraku hukkus Marokos üleujutustes ka 18 inimest. Osa katastroofipiirkonnast oli eelmisel aastal saanud kannatada Maroko maavärinas.

Maroko pealinnast Rabatist 450 kilomeetri kaugusel Tagounite´i külas mõõdeti 24 tunni sademete hulgaks üle 100 millimeetri.

„Viimati oli nii palju vihma nii lühikese aja jooksul 30-50 aastat tagasi,“ ütles riigi ilmateenistuse esindaja Houssine Youabeb agentuurile AP. Toimunu mõjutab tema sõnul lähikuudel ja -aastatel kogu regiooni ilma, kuna õhk säilitab rohkem niiskust, mis aitab kaasa vee auramisele ja suurendab tormide tõenäosust.

Viimased kuus aastat on Marokot vaevanud põud ning loodetakse, et vihm aitab täita maa-aluseid veehoidlaid. Maailma metereoloogiaorganisatsiooni peasekretär Celeste Saulo ütles eelmisel nädalal ajakirjanikele, et kõrgemate õhutemperatuuri tingimustes on vihmatsükkel kogu maailmas kiirenenud. „Samuti on see muutunud ohtlikumaks ja vähem ennustatavaks, meil on järjest rohkem probleeme sellega, et vett on kas liiga vähe või liiga palju,“ ütles Saulo.