Demokraatlikult valitsetud Taiwan, mida Hiina Rahvavabariik peab oma territooriumiks, on olnud Hiina õppuste suhtes häireseisundis pärast Taiwani presidendi Lai Ching-te eelmisel nädalal peetud kõnet, mille Peking hukka mõistis, sest Lai ütles, et Hiinal ei ole õigust Taiwani esindada, vahendab Reuters.

Hiina sõjaväe ida väejuhatus teatas, et õppused „Ühendatud Mõõk-2024B“ toimuvad Taiwani väinas ning Taiwanist põhjas, lõunas ja idas.

„Õppus on mõeldud ka karmi hoiatusena Taiwani iseseisvusjõudude separatistlike aktide vastu. See on legitiimne ja vajalik operatsioon riigi suveräänsuse ja rahvusliku ühtsuse kaitsmiseks,“ öeldakse Hiina avalduses.

Väejuhatus ei teatanud, millal õppused lõpevad.

Hiina väejuhatus avaldas ka kaardi, millel on ära näidatud üheksa piirkonda ümber Taiwani, kus õppused toimuvad. Neist kaks asub idas, kolm läänes, üks põhjas ning kolm Taiwani kontrolli all olevate saarte ümber Hiina ranniku lähedal.

Hiina laevad ja õhusõidukid lähenevad Taiwanile erinevatest suundadest, keskendudes mere- ja õhulahinguteks valmisoleku patrullidele, blokeerides peamised sadamad ja piirkonnad, rünnates mere- ja maapealseid sihtmärke ning tekitades kõikehõlmava üleoleku, teatas Hiina väejuhatus.

Mingeid lahinglaskmisi ega lennukeelutsoone teatavaks ei tehtud, erinevalt 2022. aastast, kui Hiina lasi vastuseks USA kongressi esindajatekoja tollase spiikri Nancy Pelosi visiidile üle Taiwani rakette.

Hiina riigimeedia teatel piiras Hiina rannikuvalve Taiwani ümber ja viis läbi „korrakaitsepatrulle“ Taiwani saarte lähedal.

Taiwani kaitseministeerium ja rannikuvalve teatasid, et saatsid välja ka oma jõud ning olukorda arutas Taiwani rahvusliku julgeoleku nõukogu.

Hiina riigimeedia teatel viisid raketiväed läbi simuleeritud raketilööke ning hävituslennukid „avasid õhurünnakukoridore“ ja pommitajad viisid läbi kaugmissioone.

USA presidendi Joe Bideni administratsiooni ametnikud teatasid, et jälgivad õppusi ja nendele ei ole pärast Lai rutiinset kõnet mingit õigustust.

Taiwani kõrgetasemeline ametiisik ütles, et usutakse, et Hiina harjutab Taiwani sadamate blokeerimist põhjas ja lõunas ning rahvusvaheliste laevateede sulgemist ja välisjõudude saabumise ärahoidmist.