Mupo edastas info keskkonnaametile (KeKo) ja ka kesklinna linnaosavalitsusele, kes korraldavad grafiti puhastamise. Sel aastal on Tallinna strateegiakeskuse pressiesindaja Sille Aderi sõnul Tallinnal grafitite eemaldamisele kulunud umbes 16 000 eurot, mineval aastal kulus aga grafitite eemaldamisele umbes 20 000 eurot.

„Graffitite tegijaid on võimalik tuvastada vaid juhul, kui nende tegevusele peale satutakse ja see on harv juhus. Praegusel juhtumil ei ole mupol võimalik süüdlast tuvastada,“ tõdes Ader.

Rahatrahv kuni 1200 eurot

Põhja prefektuuri Ida-Harju menetlustalituse juht Inna Toateri sõnul pole Tallinna Vanalinna Skoone bastioni juhtumist veel politseid teavitatud. Sel aastal on Eestis aga registreeritud 49 teadet, kus on soditud nii kortermajade seinu, prügikaste, elektrikappe või ühistransporti. „Peamiselt panevad neid süütegusid toime alaealised, väga harva täiskasvanud,“ tõdes ta.

Toateri sõnul tuvastab politsei rikkujad üldiselt tänu videokaamerate olemasolule või tähelepanelikele kodanikele.

Täiskasvanud õigusrikkujaid saab karistada väärteomenetluses rahatrahviga kuni 1200 eurot või arestiga. Alaealiste õigusrikkujate suhtes kohaldab politsei aga taastavat õigust. „Näiteks tuleb neil soditud koht teha puhtaks või tekitatud kahju rahas hüvitada. Kuna alaealisel oma sissetulekut pole, lähevad kulud vanematele,“ sõnas Toater.

2023. aastal sai politsei taoliste sodimiste kohta 80 teadet, 2022. aastal 104 teadet ja 2021. aastal 102 teadet.*

*Andmed ei pruugi Inna Toateri sõnul olla täiesti õiged, kuna kasutati märksõna otsingut. Juhtumeid otsiti sõnadega „graffit“; „grafiti“ ja „graffiti“. Nende teadete seas on ka juhtumid, kus hoone omaniku ja tänavakunstniku vahel on eelnevalt sõlmitud kokkulepe.