Delegatsioon kohtub Moldova peaministri Dorin Receani ja välisminister Mihai Popşoiga, et arutada Moldova ühinemist ELiga ja uurida täiendavaid koostöövõimalusi.

„Moldova teeb Euroopa Liiduga ühinemisel märkimisväärseid edusamme. Sõidame Põhjala-Balti kolleegidega Moldovasse, et näidata neile oma toetust. Moldovlased vajavad Euroopa Liidu toetust, et seista vastu Venemaa pidevatele ja intensiivistuvatele hübriidrünnakutele ja valeteabele,“ ütles välisminister Margus Tsahkna (E200).

Põhja- ja Baltimaad on eraldanud Moldova reformide toetamiseks Tsahkna hinnangul arvestavaid ressursse, et tugevdada riigi demokraatlikke institutsioone ja suurendada energiajulgeolekut, samuti on pakutud humanitaarabi. 2023. aastal ulatus toetuse maht 128,4 miljoni euroni. Ministrid külastavad Moldovas mitmeid piirkondi, kus nad kohtuvad kohalike inimestega ja räägivad oma ELi kogemustest.

Põhja- ja Baltimaad on Tsahkna sõnul ühtlasi pühendunud Moldova vastupanuvõime suurendamisele, et riik saaks tõrjuda hübriidrünnakuid, mis on referendumi eel ägenenud, ning tulla toime humanitaar- ja majandusmõjuga, mida avaldab Venemaa ebaseaduslik agressioonisõda Ukraina vastu. Visiidi käigus allkirjastab delegatsioon Moldovaga vastastikuse mõistmise memorandumi institutsioonide suutlikkuse tugevdamise kohta. Memorandumis käsitletakse koostööd, koordinatsiooni ja infovahetust, sealhulgas toetust Moldova välisministeeriumi seireosakonna ruumide uuendamiseks.

Visiit toimub enne 20. oktoobri presidendivalimisi ning Moldova ja Euroopa Liidu suhteid käsitlevat referendumit.

2024. aastal juhib Põhja- ja Baltimaade välis- ja julgeolekukoostöö mitteametliku formaadi (NB8) tööd Rootsi. Viimati külastasid NB8 välisministrid Moldovat 2023. aasta aprillis, kui formaadi juhtriik oli Läti.