Ostukeskuse fuajeesse on üles seatud rippuvate laipade kujud ning detailsed pildid vigastatud inimestest. Kuigi osal töödel on juures silt „18+“ või „16+“, näevad pilte igas eas inimesed, kes keskusest läbi jalutavad. Delfile on kirjutanud mitu pahast lugejat, kelle hinnangul õhutab näitus vägivalda ja laastab inimeste psüühikat. „Šokikunsti harrastajad võiksid oma kunsti nautida selleks vastavalt üüritud kohtades, kuid tavainimesel peab olema õigus närve rikkumata poes käia,“ märkis üks lugeja.

Keskuses käinud inimesed märkisid ka, et Jõhvis viibib praegu palju Ukraina sõjapõgenikke, kellele võib säärane näitus emotsionaalselt kurnavalt mõjuda. „Mitmed nendest on väga šokeeritud, kuna niisugune „näitus“ kisub lahti nende valusaid haavu ning on vaimselt traumeeriv,“ ütles üks lugeja. Teine sõnas, et sõjapõgenike psüühikat võivad mõjutada ka keskuses rippuvad haiglaslikud piinatud inimeste kujulised nukud.

Pargi keskuse turundusjuhi Irina Revjako sõnul võttis näituse autor Anatoli Bezrodin keskusega ise ühendust. „Ta esitles end alustava kunstnikuna ning väljendas soovi oma loomingut laiemale publikule tutvustada,“ selgitas Revjako, miks Bezrodini tööd valituks osutusid. Ta lisas, et keskuse eesmärk on toetada kohalikke noori kunstnikke ja pakkuda neile võimalust oma töid eksponeerida.

Vanusepiirangute kohta ütles Revjako, et sildid „16+„ ja „18+“ lisas Bezrodin ise mõni päev tagasi. Meie seisukoht on, et näitus on eelkõige kunst, ja nagu ka varasemate näituste puhul ei ole me kunagi töid ametlikult vanusepiiranguga klassifitseerinud,“ lisas ta.

Vastates küsimusele, kuidas keskus tagab, et lapsed eale sobimatuid pilte ei näeks, rõhutas Revjako lapsevanemate rolli. „Nii nagu igasuguse kunsti puhul on oluline, et lapsevanemad selgitaksid noorematele vaatajatele teoste sisu ja konteksti,“ märkis ta.

Revjako sõnul ei ole näituse suhtes ühtegi ametlikku kaebust laekunud. „Mis puutub kohalike elanike tagasisidesse, siis oleme saanud ühe telefonikõne, kus uuriti näituse autori kohta,“ lausus ta.

Riigilt pole vaja luba küsida

Kultuuriministeeriumi kunstinõuniku Maria-Kristiina Soomre sõnul ei sekku riik avalikus ruumis korraldatud näitustesse. „Kunstnikud on oma loomingus vabad ning tsensuuri ei ole,“ selgitas Soomre.

„Avalikus ruumis toimuvad näitused võivad olla korraldatud koostöös vastava pinna omaniku või valdaja (näiteks reklaampinna, hoone või väljaku omanik) või kohaliku omavalitsusega. Riigilt ei ole vaja näituste korraldamiseks luba küsida ning ministeerium näituste sisusse ei sekku,“ sõnas ta.

Jõhvi vallavalitsuse kommunikatsiooninõunik Küllike Kullerkupp kinnitas, et näituse eest vastutab Pargi keskus kui pinna omanik ning vallavalitsusega näituse avamisest ei räägitud.

Hea lugeja, anna meile teada, mida sina näitusel esitletud töödest arvad!