USA välisminister Antony Blinken ja kaitseminister Lloyd Austin hoiatasid oma Iisraeli kolleege pühapäeval saadetud kirjas. Nende sõnul peavad Gaza enklaavis toimuma muudatused.

Kiri kordas USA poliitikat humanitaarabi ja relvade üleandmise suhtes ja see saadeti Gaza põhjaosas halvenevate tingimuste taustal.

Kõrge kaitseametnik ütles, et Blinken ja Austin saatsid kirja, kuna nad nägid, et hiljuti on Gazasse jõudev abi oluliselt vähenenud, vahendas AP. Ametniku sõnul käivitas Blinkeni aprillis saadetud sarnane kiri „iisraellaste konkreetsed meetmed“.

Selleks, et Iisrael saaks jätkuvalt taotleda sõjalist välisrahastamist, peab Gazasse saabuva abi maht suurenema vähemalt 350 veoautoni päevas, Iisrael peab kehtestama täiendavad humanitaarabi pausid ja tagama humanitaarabi objektide suurema turvalisuse, ütlesid Austin ja Blinken oma kirjas. Nad lisasid, et Iisraelil on 30 päeva aega, et vastata nendele nõuetele.

Iisraeli ametnik kinnitas, et kiri oli kohale toimetatud, kuid ta ei kommenteerinud detailsemalt selle sisu. Ametniku sõnul oli USA tõstatanud oma muret ja avaldas Iisraelile survet, et riik kiirendaks abi voolu Gazasse.