Iisrael on lubanud vastata Iraani septembrikuise raketirünnaku eest, mille tulemusel said väiksemat kahju sõjalised rajatised ja hukkus üks läänekalda palestiinlasest elanik.

Iisraeli telekanal 12 teatel on peaminister Benjamin Netanyahu ja kaitseminister Yoav Gallant saanud armeelt kätte sihtmärkide nimekirja, poliitilised otsused on tehtud ja riik teeb ettevalmistusi, mille hulka kuulub ka rünnaku koordineerimine teiste regiooni riikidega.

Rivaalitsevad pea- ja kaitseminister on omavahel selles küsimuses üht meelt, nagu ka armeejuht Herzi Halevi, lisas telekanal. „Sihtmärgid on selged ja nüüd on kõik vaid aja küsimus,“ ütles valitsuse allikas. Ta lisas siiski, et need võivad veel muutuda. Kaitseminister Yoav Gallant kordas teisipäeval lubadust, et rünnak tuleb „täpne ja tappev.“

Enne seda teatasid USA väljaanded, et Netanyahu on USA presidendile Joe Bidenile lubanud rünnata ainult sõjalisi sihtmärke. See peaks tähendama, et Iraani tuuma- ja naftarajatised jäävad puutumatuks. USA ametnike arvates soovib Iisrael vältida USA valimiste poliitilist mõjutamist, vahendas Washington Post. Lehe sõnul nõustus USA seetõttu hiljuti ka tarnima Iisraeli täiendava õhutõrjesüsteemi.

Netanyahu kommenteeris hiljem kommentaariks siiski, et Iisrael kuulab USA nõuandeid, ent langetab otsuseid ainult oma huvide alusel. Portaal Axios lisas valitsusallikatele viidates, et riigijuhtide telefonikõne põhjal tuleb rünnak siiski karmim kui USA eelistaks.