Laev asus teele sisserändajatega ülerahvastatud Lampedusa saarelt, võttes kaasa kümme Bangladeshi ja kuus Egiptuse päritolu sisserändajat. Inimesed päästeti merelt alles pühapäeval pärast seda, kui nad mereohtliku alusega Liibüast teele asusid.

Enamik registreerimata sisserändajaid püüab pärast Euroopasse saabumist taotleda asüüli ning seda võimalust neilt ära ei võeta. Vastavalt Itaalia-Albaania leppele hakkavad Itaalia ametnikud asüülitaotlusi menetlema aga kahes Albaaniasse rajatud keskuses. Naisi ja lapsi sinna ei tooda ja välja saadetakse ainult täisealisi mehi, kes ei ole vanurid, haiged ega piinamisohvrid. Samuti ei tohi välja saata mehi, kelle perekond asub juba Itaalias. Kokkulepe sõlmiti eelmise aasta novembris.

Väljasaadetud Albaaniasse saabumas

Esialgu mahutavad reedel avatud keskused korraga vaid 400 inimest ning mõne nädala pärast peaks kohtade arv kasvama 880-le. Ametlikel andmeil on tänavu üle Vahemere Itaaliasse saabunud üle 53 000 loata sisserändaja ja mullu oli neid 105 000.

Varem sellistesse väljasaatmisplaanidesse skeptiliselt suhtunud Euroopa Komisjon on Ursula von der Leyeni ametiajal muutunud nende suhtes toetavamaks. Enne neljapäeval toimuvat Euroopa Ülemkogu tegi von der Leyen liikmesriikidele saadetud kirjas üleskutse uurida võimalusi rajada väljaspoole EL-i uusi „naasmiskeskuseid“ ning tõi eeskujuks just Itaalia-Albaania leppe.

Albaania peaminister Edi Rama ütles pressikonverentsil, et samasuguseid palveid on tulnud ka teistelt riikidelt, ent Albaania vastas eitavalt. Itaali peaministri Giorgia Meloni taotlus otsustati täita riikidevaheliste tihedate sidemete tõttu, lisas Rama. Septembris väljendas skeemi vastu huvi ka Briti peaminister Keir Starmer, kelle eelkäijast konservatiivide valitsuse plaan sisserändajaid Rwandasse saata tänavu luhtus. Starmeri sõnul paistab Meloni rändepoliitika silma tähelepanuväärsete edusammudega, mille eest sai ta kriitikat oma leiboristliku partei vasakpoolsete toetajate seas.

Poola peaminister Donald Tusk teatas eelmisel nädalal, et tahab asüüli andmise oma riigis ajutiselt üldse peatada, ehkki see läheb vastuollu rahvusvaheliste kokkulepetega.

Septembris esitas Itaalia prokuratuur süüdistuse endisele siseministrile ja Meloni koalitsioonipartnerile Matteo Salvinile seoses 2019. aasta augustis tehtud otsusega keelata migrantide paadi sildumine Lampedusa saarel. Teda süüdistatakse inimröövis ja ametikohustuste rikkumises. Teda ähvardab süüdimõistmisel kuue aasta pikkune vangistus. Meloni võttis sõna Salvini toetuseks ja ütles, et minister täitis oma kohust riigipiire kaitsta. Praeguses valitsuses on Salvini asepeaminister taristu ja transpordi alal ning enam rändeteemadega kokku ei puutu.