Ukrainas Harkivi oblastis võitleb teiste seas Vene sissetungi vastu nn Karjala grupp Nord, mis koosneb valdavalt Vene kodakondsusega karjalastest ja teistest soomeugrilastest. Üksus kuulub Venemaa Vabaduse Leegioni koosseisu.

Teisipäeval avaldasid võitlejad video Vovtšanskis vangi langenud Vene rünnakrühmlasest, kes osutus Venemaal resideerinud soomlaseks. Mehe nimi on videost välja tsenseeritud ja tema elulool ning väkkevõtmise asjaoludel pikemalt ei peatuta. Küsitlemise ajal ütles sõjavang, et on elanud suurema osa elust Soomes, viibis Venemaal alates 2017. aastast ja korralikult sealset keelt ei valda.

Sellegipoolest „sattus“ ta mingil moel sealsetesse relvajõududesse ja saadeti sõdima rindesõduri jaoks kõige ohtlikumasse üksusse ehk ründerühma. Venemaa praeguse taktika järgi kasutatakse väikeste gruppidena liikuvaid ründerühmlasi peamiselt Ukraina laskemoona kulutamise ja positsioonide tuvastamise eesmärgil. Kui nende toodud ohvrid ja Vene suurtükituli on olukorda piisavalt lihtsustanud, saadetakse rünnakule väärtuslikumad sõdurid.

Soomlane kirjeldas rahvuskaaslastele meelsasti ründerühmas valitsevat toidupuudust ja muid tingimusi ning kinnitas, et sisuliselt saadeti tema üksus surema. Selle asemel andis soomlane end koos kaaslastega vangi, olles saanud nelja kuu jooksul kaks korda haavata. Ühtegi puhkepäeva üksusele selle aja jooksul ei antud.

Esialgu ootab teda nähtavasti sõjavangi staatus, ent mitte Venemaale väljavahetamine. Karjalaste avalduse järgi üritab üksus anda endast parima, et kaasmaalane suuremate sekeldusteta tagasi Soome jõuaks. „Olgu see õppetunniks neile, kes praegu Putini orjavägedes edasi sõdivad: alistumine on alati parem saatus kui vältimatu surm,“ avaldab üksus.

Jaga
Kommentaarid