Võiduplaan koosneb Zelenskõi sõnul viiest põhipunktist, plaani hulka kuuluvad veel kolm salajast lisapunkti.

Esimese punktina tõi Zelenskõi välja, et Ukraina vajab praegu tingimusteta kutset NATO sõjalise alliansiga liitumiseks.

„Me mõistame, et NATO liikmelisus on tuleviku, mitte oleviku küsimus. Kuid [Venemaa president, Vladimir] Putin peab nägema, et tema geopoliitilised arvutused on ebaõnnestunud,“ rääkis ta.

Teiseks punktiks on Ukraina kaitsevõime „pöördumatu tugevdamine“ ja ta pakkus selleks välja mitmeid viise. Need hõlmasid Ukraina täiendavat relvastamist ja kaitsetööstuse tugevdamist, õhutõrjevõimekuse suurendamist, relvade kasutamise piirangute kaotamist ja Ukraina sõjaliste operatsioonide jätkamist Venemaa pinnal.

Kolmandaks ütles Zelenskõi, et Ukraina lääneliitlased peaksid Venemaad edaspidisest agressioonist heidutama, mis näitaks Moskvale, et agressioonil on tagajärjed. Sellel plaani punktil on ka salajane lisaosa.

„Ukraina teeb ettepaneku paigutada oma pinnale kõikehõlmav mittetuumaalane strateegiline heidutuspakett, millest piisab Ukraina kaitsmiseks igasuguse Venemaa sõjalise ohu eest,“ ütles ta, täpsustamata, mida kavandatav heidutus hõlmab.

Võiduplaani neljandaks punktiks on ettepanek, et Ukraina sõlmiks USA, EL-i ja teiste liitlastega lepingu, mis võimaldaks ühiselt investeerida ja kasutada Ukraina loodusvarasid. Nende hulka kuuluvad eelkõige uraan, titaan, liitium ja grafiit.

Viimase punktina pakkus Zelenskõi, et pärast sõda võiks Ukraina relvajõude kasutada NATO julgeoleku suurendamiseks ja asendada mõned Euroopas paiknevad USA väed Ukraina vägede vastu.

Jaga
Kommentaarid