Venemaa pani märtsis veto ÜRO resolutsioonile, millega kaotati sisuliselt ÜRO ekspertide järelevalve Julgeolekunõukogu Põhja-Korea-vastaste sanktsioonide üle. See ajendas lääneriikide süüdistusi, et Moskva tegutseb kaitsmaks oma relvaostu Pyongyangist.

Washington, Soul ja Tokyo teatasid täna, et käivitavad koos kaheksa lääne valitsusega uue rahvusvahelise meeskonna, mis jälgiks Põhja-Korea-vastaste sanktsioonide täitmist.

Campbell rääkis pärast Lõuna-Korea ja Jaapani kolleegidega peetud arutelusid, et on märke sellest, et Põhja-Korea suurendab oma toetust Venemaale sõjas Ukrainaga. Tema sõnul tekitab see „Euroopas täiendavat ebastabiilsust“. Ta lisas, et USA hindab endiselt teateid, et Põhja-Korea saadab Ukrainasse ka personali.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi on öelnud, et Põhja-Korea saadab sõjaväelasi Venemaa sõjategevusele kaasa aitama, kuid ta ei avaldanud üksikasju. Ukraina meedia teatel oli selle kuu alguses Donetski oblastis Ukraina raketilöögis hukkunute seas kuus põhjakorealast.

Viimasel ajal on ka süvenenud pinged Põhja-Korea ja naabri Lõuna-Korea vahel, muuhulgas lasi Põhja-Korea õhku maantee- ja raudteeliine, mis riike kunagi ühendasid.

Lõuna-Korea asevälisminister Kim Hong-kyun ütles pärast kõnelusi, et riigid mõistavad hukka Põhja-Korea tahtlikud sammud pingete tekitamiseks.

„Oleme kokku leppinud, et säilitame Lõuna-Korea ja USA ühise kindla hoiaku, et reageerida kindlalt Põhja-Korea provokatsioonidele ja tugevdada julgeolekukoostööd Lõuna-Korea, USA ja Jaapani vahelise tiheda koordineerimise kaudu,“ ütles Kim.

Diplomaatide ühisavalduses mõistsid nad hukka Põhja-Korea tuuma- ja raketiarenduse, sõjalise koostöö süvendamise Venemaaga ja mitmesuguse ebaseadusliku tegevuse relvaprogrammi rahastamiseks.

Jaga
Kommentaarid