Shengjini sadamasse saabunud Itaalia mereväelaeva pardal oli 16 migranti, kes eskorditi vastvalminud töötlemiskeskusesse, vahendab Reuters. Pardal olnud kümme bangladeshlast ja kuus egiptlast päästeti pühapäeval paatidelt, mis asusid teele Liibüast.

Laeva oli vastu võtma kogunenud ka väike grupp meeleavaldajaid, kelle plakatitel seisis näiteks sõnum „Euroopa unistus lõpeb siin.“ Albaania inimõigusaktivist Arilda Lleshi kritiseeris programmi sõnades, et see ohustab Euroopa Liidu kui inimõiguste ja vabaduste kaitsja mainet.

Kõrge metallaiaga ümbritsetud ning Itaalia ja EL-i lippudega kaunistatud vastuvõtukeskusest suunatakse nad pärast töötlemist edasi sisemaale. Migrante majutatakse paberite vormistamiseni umbes 15 minuti kaugusel asuvas Gjaderi külas. Pärast seda saadetakse nad varjupaigataotluse rahuldamise korral Itaaliasse või tagasilükkamise korral tagasi koduriiki.

Laevale tulid vastu ka plaani vastu protestijad.

Itaalia ja Albaania sõlmisid eelmisel aastal vastuolulise kokkuleppe, mille raames viimane nõustub ajutiselt migrante majutama, samal ajal tegeleb Itaalia nende varjupaigataotluste menetlemisega. Kokkuleppe eesmärk on takistada merd mõõda Itaaliasse saabuvaid ebaseaduslikke migrante. Programmi raames ehitas Itaalia Albaaniasse kaks vastuvõtukeskust. Shengjini ja Gjaderi rajatistes töötajad on pärit Itaaliast. Lepingu järgi tohib Albaanias korraga viibida kuni 3000 migranti.

Itaalia peaminister Giorgia Meloni ütles sel nädala, et tema riik on Albaania kavaga eeskujuks ülejäänud Euroopale. Samas on mitmed rühmitused seda kokkulepet kritiseerinud ja öelnud, et see piirab migrantide õigust varjupaigale. Itaalia siseminister Matteo Piantedosi sõnul on skeemi vastu on huvi tundnud 15 Euroopa riiki, kuid neid ei nimetanud. Varemalt on Tšehhi peaminister Petr Fiala öelnud, et Itaalia plaan võiks olla eeskujuks.

Itaalia on lubanud Albaaniasse saata ainult „mittehaavataid mehi“, kes on pärit turvaliseks liigitatud riikidest. Kokku on Albaania valmis võõrustama kuni 36 000 migranti aastas.