Peaminister Giorgia Meloni partei esitatud eelnõu toetas ülemkoja senatis 84 saadikut ja selle vastu hääletas 58, vahendab Reuters. Alamkoda kiitis eelnõu heaks juba eelmisel aastal.

Itaalia keelas surrogaatemaduse juba 2004. aastal, kuid uus seadus laiendab seda keeldu. Edaspidi saab kuni kaheaastase vangistuse või kuni miljonieurose trahviga karistada neid, kes kasutavad asendusemaduse teenuseid riikides, kus see on lubatud, nagu näiteks USA-s ja Kanadas.

Meloni on asendusemadust nimetanud ebainimlikuks praktikaks, mis kohtleb lapsi kui poetooteid. 2022. aastal ametisse saanud Meloni on järginud väga konservatiivset sotsiaalset tegevuskava ja püüdnud riigis edendada n-ö traditsioonilisi pereväärtusi.

Tema poliitika on raskendanud LGBTQ+ paaridel seaduslikeks lapsevanemateks saamist ja aktivistid nimetavad viimast seadust järjekordseks sammuks samasooliste paaride vastu. „See on koletu seadus. Sellist asja pole üheski teises maailma riigis,“ sõnas pikaaegne LGBTQ+ õiguste eestkõneleja Franco Grillini.

Asendusemaduse keelu laiendamine mõjutab ka viljatusprobleemide käes kannatavaid paare. Märtsis avaldas Itaalia riiklik statistikainstituut ISTAT, et sündimus kahanes 2023. aastal rekordiliselt madalale tasemele ja väheneb juba 15. aastat järjest.