Riigieelarve pakub tervet plejaadi teemasid, millega opositsioon saaks rahandusministrit peedistada, aga paraku jätsid parlamendisaadikud selle kuldse võimaluse kasutamata.

Sellest on tuline kahju, nenditakse värskes „Päevakorra“ saates.

„Opositsioonil ei olnud lihtsalt mitte midagi küsida. Ma ei olnud selleks küll valmis!“ imestab Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant pärast istungi stenogrammi lugemist.

Siin-seal sähvatas asjalikku teematõstatust: perekonnapoliitika, Rail Baltic jmt. Valdavalt jäi aga mõttevahetus valitsuse ja parlamendi vahel laisaks ning süü tuleb panna parlamendi õlule. „Ootasin, et erakonnad on eelarve läbi töötanud ja neil oleks küsida asju, millele Jürgen Ligi jääks vastuse võlgu,“ lisab Jaagant. Selliseid olukordi ei tekkinud.

Mõeldes aga reitingute seisule (Isamaa 29%, EKRE 13%, Keskerakond 13% vrd RE 19%, SDE 13,5% ja E 200 4%), siis on ju matemaatika lihtne, viitab Eesti Ekspressi ajakirjanik Greete Lehepuu. Urmas Reinsalu (Isamaa) saab käia ajakirjanduses hurjutamas inflatsiooni tuleku ja vaeseks muutvate maksude üle, aga reaalset arutelutööd tegema ei pea, sest reiting on juba hea ning Reinsalu peaministrikandidaatidest kõrgeima toetusega. Aatepõhiselt peaks muidugi saadikud rohkem pingutama, reaalelu aga on paraku teine.

„Kallid opositsioonipoliitikud, palun ärge unustage ära, et teie olete valitsuse tööandja,“ manitseb Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja.

Seekord päevakorras:

  • Riigieelarve esimene lugemine riigikogus

  • Põllumehed riigikaitsesse!

  • Üliõpilased protestivad: kas paistabki tasuta kõrghariduse lõpp?

  • Kuluhüvitised ja arutelud, kes neid jõuaks lahuta!

  • Põlva nutitee – ohutu Eesti tulevik?


Taskuhäälingusaade „Päevakordon iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist või leia teistelt podcast’ide platvormidelt!