Biden kohtub Saksamaa kantsler Olaf Scholziga, Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ja Ühendkuningriigi peaministri Keir Starmeriga, et pidada neljapoolseid kõnelusi Ukraina ja Lähis-Ida teemadel.

Märkimisväärselt ei osale Berliinis toimuval kohtumisel Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Puudumine on tekitanud Itaalias muret riigi mõjukuse ja rolli pärast maailmaareenil, vahendas Euractiv. Meloni ise põhjendas puudumist visiidiga Lähis-Itta.

Algselt pidi Bideni riigivisiit Saksamaale ja Angolasse toimuma 10.-13. oktoobril, kuid USA kirderannikut räsinud orkaanide Helene ja Milton tõttu lükati seda edasi.

Reedel kohtub Biden ka Saksamaa presidendi Frank-Walter Steinmeieriga. Presidendi kantselei sõnul tunnustati Bidenit riikliku autasuga teenete eest Saksamaa ja Ameerika sõpruse ning Atlandi-ülesele liidu edendamise eest.

Saksamaa presidendi Frank-Walter Steinmeier tunnustas ametist lahkuvat USA presidenti Jo Bidenit riiklikku autasuga.

Ka Saksamaa kantsler Olaf Scholzil jagus eilsem Euroopa Ülemkogul Bideni suunas tunnustavaid sõnu ning ta kiitis presidendi mõju Atlandi-ülestele ja kahepoolsetele sidemetele.

USA diplomaat ja Bideni administratsiooni riikliku julgeolekunõukogu Euroopa vanemdirektor Michael Carpenter ütles Deutsche Wellele, et Saksamaa visiidi toimumine oli Bidenile oluline. President soovib tunnustada Saksamaad panuse eest, mida nad Ukraina ja Euroopa julgeoleku tagamiseks teinud ning arutada ka edasisi samme.

„President Bidenil ja kantsler Scholzil on väga lähedased, isiklikud ja soojad suhted. Ma arvan, et president Biden tunnustab kantsleri paljusid saavutusi, sealhulgas ajaloolise vangide vahetuse eest Venemaaga. Ta hindab väga nende isiklikku suhet,“ lisas Carpenter.

Bideni visiidi ajaks Berliini plaanitud Ramsteini grupi seni kõrgeimal tasemel kohtumine toimub hoopis novembris virtuaalsel kujul.

Jaga
Kommentaarid