Süüdistus esitati päev pärast seda, kui Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles, et Ukraina luureandmete kohaselt valmistuvad 10 000 Põhja-Korea sõdurit ühinema tema riigi vastu võitlevate Venemaa jõududega.

Lõuna-Korea luureagentuuri NIS-i andmetel on Venemaale saabunud juba 1500 sõdurit. Lõplik sõdurite arv võib küündida 12 000-ni, väitsid allikad Lõuna-Korea meediale, vahendas BBC.

NIS teatas, et Põhja-Korea väed treenivad Venemaa baasides Vladivostokis, Ussuriiskis, Habarovskis ja Blagoveštšenskis. Samuti on agentuuri teatel Põhja-Korea saatnud Venemaale alates augustist 13 000 konteinerit, mis sisaldavad mürske ja rakette.

Mõned sõjaväeeksperdid usuvad siiski, et Venemaa sõjaväeüksustel on raskusi Põhja-Korea vägede kaasamisega oma rindejoonele. Lisaks keelebarjäärile pole Põhja-Korea armeel hiljutist lahingutegevuse kogemust, ütlesid nad.

„Nad võiksid valvata mõnda Vene-Ukraina piiriosa, mis vabastaks Vene üksused võitluseks mujal,“ ütles Ukraina väljaande Defence Express toimetaja Valeri Rjabõk. „Ma välistaksin võimaluse, et need üksused ilmuvad kohe rindejoonele.“

Moskva ja Pyongyang on viimastel kuudel oma koostööd süvendanud. Eelmisel nädalal tervitas Põhja-Korea liider Kim Jong-un Venemaa presidenti Vladimir Putinit tema sünnipäeval, nimetades Putinit oma „lähimaks seltsimeheks“.

Selle nädala alguses esitas Putin seaduseelnõu, et ratifitseerida Kimiga sõlmitud sõjaline pakt, milles lubatakse, et Venemaa ja Põhja-Korea aitavad teineteist kummagi riigi vastu suunatud „agressiooni“ korral.

Jaga
Kommentaarid